2022. 03. 29., Kedd, 09:24

A szavazatod csak a tiéd! Kampány a választások tisztaságáért

Most vasárnap kerül sor az országgyűlési választásokra, ilyenkor pedig rendre előjönnek a különböző választási visszaélések és befolyásolások, pedig a szavazatod csak a tiéd, nem veheti el tőled senki. Mégis sokakkal megteszik.

Tiszta Szavazás névvel indított közös kampányt a Civil Kollégium Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért, a Political Capital, valamint az aHang azért, hogy felhívják az állampolgárok figyelmét a választási visszaélésekre, befolyásolásokra és csalásokra. Mind a négy szervezet számára alapvető érték a demokrácia, az állampolgári részvétel és az ezeket biztosító tiszta politikai környezet. Ennek egyik alapvetése a visszaélésektől mentes, szabad és titkos választójog gyakorlása.

Mint írják, a választási visszaélések egy része bűncselekmény, amiért börtönbüntetés jár. Ilyen például a szavazatvásárlás, vagy a nyílt szavazásra kényszerítés. Számos választási visszaélés viszont nem bűncselekmény, de sérti a választási jogszabályokat. Honlapjukon pedig összeszedték a legelterjedtebb befolyásolási formákat Magyarországon:

  • Személyes adatokkal való visszaélés, pl. ajánlások másolása
  • Fenyegetés
  • Nyílt szavaztatás (mások szeme láttára kell behúzni az ikszet)
  • Mások helyett szavazás
  • Láncszavazás
  • Szavazólap lefényképeztetése és bemutatása
  • Szavazatvásárlás pénzzel, ajándékkal, élelmiszerrel
  • Szavazók szállítása, utaztatása
  • Akaraton kívüli regisztráció a kisebbségi névjegyzékbe vagy mozgóurna rendelése

Arra a kérdésre, hogy minden választói befolyásolás törvényellenes-e, azt válaszolják, hogy a választók befolyásolásának legális formája egy jogszerű választási kampány, amivel alapvetően semmi gond nem lenne. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy lejt a pálya, nem egyenlő esélyekkel indulnak a jelöltek a választásokon a kormánypárt média- és reklámipari erőforrásai, a hivatalos kormánykommunikációnak nevezett pártos kampányok és a választási térkép nekik kedvező átrajzolása miatt.

Hozzáteszik, hogy sok visszaélési formát a jelenlegi kormánypártok legitimáltak az elmúlt években, ami nem segíti a választások tisztaságát és egyenlőségét. A választókat a jogszerű kampány is befolyásolja, és ezzel nincs is semmi probléma. A Tiszta Szavazás kampány célja a jogellenes befolyásolás elleni fellépés, ami sok módon megtörténhet. Léteznek bűncselekmények és választási jogszabályt sértő cselekmények is – közös bennük, hogy ezek egyike sem jogszerű eszköz, és az, hogy a polgárok tehetnek ellenük.

Mit is tehetünk mi, választópolgárok?

Egyrészt rengetegen lesznek a szavazókörökben, akik a választás napján szavazatszámlálóként őrködnek majd a választások tisztasága felett. Ők azonban nem látják azt, hogy mi történik a szavazóhelységeken kívül, vagy az azt megelőző időszakban. Ha választási visszaélést tapasztalunk akkor a választási bizottságnál vagy a rendőrségen tehetünk bejelentést. Mindezek mellett azonban a TASZ is segít, ugyanis, a telefonos és elektronikus forródrótjukon is kérhetünk – akár anonim módon is – segítséget, ha választási visszaélést, vagy csalást látunk, vagy ha megpróbálnak megfélemlíteni, befolyásolni.

A választási csalásokról, visszaélésekről és befolyásolásokról részletesen itt olvashattok. Önmagában pedig az is nagyon nagy segítség, ha felhívod a környezeted figyelmét arra, hogy a szavazataink kizárólag minket illetnek meg, senki nincs joga azt megvenni, vagy megzsarolni, hogy kire adjuk le a voksunkat. Ja és nyugi, a szavazófülke nem lesz bekamerázva

Április 3-án szavazzunk tudatosan!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: