2022. 04. 05., Kedd, 11:28

Luxuscikké avanzsálhat a sajt

Ezen a vonaton nincs fék. Az ipari energiaár és egyéb költségnövekedések rántják magukkal nagy kedvencünket.

Bár az utóbbi időben mindannyian megtapasztaltuk a boltokban az áremelkedést, sajnos újabb, ráadásul a magyarok egyik kedvence, a tejtermékek, azon belül is a sajt áll be a sorba, írja az agrarszektor.hu. 

Az emelkedés már a tavalyi év végén elkezdődött és ez a tendencia tovább folytatódik, melynek oka pedig az ipari energiaár és az egyéb költségnövekedések, mint pl. a szennyvíz, elektromos áram, víz, fuvardíj, alkatrész, tisztítószerek, vegyszerek, műtrágya, gyógyszer, munkaruházat stb.

Ha ma vennénk sajtot, a trappista kilója 3100 Ft, a 700 grammos  2700 Ft, a 185 grammos pedig 695 Ft kiváló minőségű magyar valutába fáj, de itt nem állnak meg az árak, a lejtmenet tovább folytatódik.

...a dráguló tendencia folytatódni fog a folyamatos és kétszámjegyű ipari energiaár és egyéb költségnövekedés (pl. szennyvíz, elektromos áram, víz, fuvardíj, alkatrész, tisztítószerek, vegyszerek, műtrágya, gyógyszer, munkaruházat stb.) miatt. A helyzet olyan súlyos lett, hogy egyre többen döntenek/döntöttek arról, hogy tehenészetüket és az állatállományukat csökkentik vagy felszámolják..

A kialakult helyzet pedig olyan mértékben súlyosbodik, hogy egyre többen döntöttek úgy, hogy felszámolják, vagy csökkentik állatállományukat, tehenészetüket, amely további súlyos helyzetet teremthet és egyben előre is vetíti az állatállomány és tejtermelés csökkentését.  A termelőkből pedig így sincs sok, Magyarországon mindössze 4 ezer élelmiszeripari cég van, melyből mindössze 100 tejtermékgyártó működik. 

Csak a túrórudit ne!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: