2022. 04. 06., Szerda, 14:55

Nemrég a vérben, most meg már élő emberek tüdejében találtak műanyag mikroszemcséket

Először találtak élő emberek tüdeje mélyén műanyag mikroszemcséket: műtéten átesett 13 páciens közül 11-ben fedezték fel a részecskéket.

A tudósok szerint a műanyagszennyezés ma már az egész bolygón jelen van, így az ember is elkerülhetetlenül ki van neki téve - írta a The Guardian. A 11 páciens tüdejében talált mikroszemcsék közül a leggyakoribb a csomagolóanyagokban lévő polipropilén, valamint a palackgyártáshoz használt PET volt. Két korábbi tanulmány boncoláskor talált tüdőszövetben hasonlóan magas koncentrációjó mikroműanyagot.

Azt már tudtuk, hogy az emberek belélegzik, az étellel és a vízzel lenyelik az apró szemcséket. Ismeretes az is, hogy megbetegszenek azok a munkások, akik nagy mennyiségű műanyagszennyezésnek vannak kitéve.

A palackozott víz 3500-szor nagyobb környezetterhelést jelent a környezetre mint a csapvíz

A palackozott víz 3500-szor nagyobb környezetterhelést jelent a környezetre mint a csapvíz

A csapvíz vagy a palackozott víz jobb? Egy friss spanyol tanulmány környezeti és egészségügyi szempontból is körbejárta a kérdést.

Emberi vérben az első alkalommal márciusban találtak mikroműanyagot, ami azt mutatja, hogy a szemcsék a szervezeten belül keringenek, és megtapadhatnak a szervek szöveteiben, de egyelőre nem tudni, hogyan hatnak az emberi egészségre. A kutatókat azonban aggasztja, hogy a mikroműanyag laboratóriumi körülmények között károsította az emberi sejteket, a légszennyezés porszemcséiről pedig tudjuk, hogy behatol a szervezetbe, és évente emberek millióinak idő előtti halálát okozza.

A mikroszemcséket már kimutatták várandós nők méhlepényében is.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: