2022. 04. 11., Hétfő, 10:41

7 év alatt Magyarországon drágultak leginkább a lakásárak az EU-ban

Lakásárak az egekben.

2021 utolsó negyedévében mind az új, mind a használt lakások ára összesen 19,5 százalékkal drágult Magyarországon. Az Eurostat legújabb adatai szerint nálunk nőttek a lakásárak a legnagyobb mértékben az elmúlt 7 évben. Tavaly évvégén így nálunk átlagosan 2,1-szeres áron juthattak hozzá a vásárlók a lakásokhoz 2015-höz képest, ezzel megelőztük Csehországot és Luxemburgot is.

Az úgynevezett összetételhatás alapján az alacsonyabb lakásárakkal rendelkező településeken található lakóingatlanok áremelkedése volt a drágulás motorja. Ez lényegében kézenfekvő folyamat, a drágább területekről az olcsóbbak felé mozdultak el a vásárlók – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az újlakás-piacon tehát nem az áremelkedés mértéke lesz a kérdés, hanem az, hogy hajlandóak lesznek-e a vevők megvásárolni ezeken a mindenkor aktuális árszinteken a lakásokat. Ha nem lesz elégséges a kereslet, akkor a beruházók inkább meg sem építik ezeket az ingatlanokat – tette hozzá a szakember.

Az áprilisi piaci árak alapján a vidéki nagyvárosokban 736 ezer forintos átlagáron mozogtat az új, és 523 ezer forinton a használt ingatlanok négyzetméterárai.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: