2022. 04. 25., Hétfő, 10:00

Első alkalommal szerveznek Európa Flashmobot Veszprémben, az Elnökök ligetében

Zenekar, kórus, táncosok, közösség, örömóda, Európa, közös éneklés. Most minden egy helyen, pénteken az Elnökök ligetében.

Április  29-én, pénteken kerül  megrendezésre Veszprémben az Európa Flashmob, melynek célja, hogy Európa szellemiségét közösen megjelenítsük a városban. Az esemény dátuma és helyszíne, amely a Színházkertben az Elnökök ligete lesz, sem véletlen, ugyanis  22 évvel ezelőtt, 2000. április 29-én Göncz Árpád magyar, Thomas Klestil osztrák, Petar Sztojanov bolgár, Václav Hável cseh, Stipe Mesic horvát, Aleksander Kwasniewski lengyel, Johannes Rau német, Carlo Azeglio Ciampi olasz, Emil Constantinescu román, Rudolf Schuster szlovák, Milan Kucan szlovén és Leonyid Kucsma ukrán államfő együttműködésük és a jövőbe vetett hitük szimbólumaként közösen ültették a liget fáit a veszprémiek számára.  

A 15.00-tól kezdődő eseményre sok szeretettel várnak mindenkit a szervezők. Mint kiderült, a MOST Veszprém Egyesület nem titkolt célja, hogy hagyományteremtő jelleggel szervezzék meg a mostani rendezvényt. Megkerestük a program kapcsán az esemény ötletgazdáját, Krámer Györgyöt, aki elárulta nekünk, hogy mi inspirálta rendezvény kitalálásakor és hogy mivel találkozhatnak a kilátogatók. 

Idén februárban ünnepeltük Göncz Árpád születésének 100.-ik évfordulóját. Ez alaklommal néhány veszprémi civil polgárral közösen mécsest gyújtottunk Göncz Elnök Úr fájánál. Csendes, méltóságteljes percek voltak. Úgy éreztem, lehetnénk itt egy kicsit többen, lehetne ez a hely, az Elnökök Ligete jobban benne a veszprémiek emlékezetében. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy kellene egy akció, ami méltó a hely szelleméhez, és ideirányítja a városiak figyelmét. Ráadásul április 29-e a Tánc Világnapja, miért ne táncolhatnánk is! Emlékezzünk tánccal, zenével, énekkel, hangozzék el egy ideillő vers, és szóljon az Örömóda! És ez lenne a lefontosabb! Hogy jöjjenek el a veszprémiek, minél többen,énkeljünk együtt! Zenészek, táncosok, énekesek, színészek együtt a város lakóival, ez kedvemre való és méltó dolog lenne!

A rendhagyó esemény legmagasztosabb pillanata egészen biztosan az lesz, amikor a résztvevők a városi kórusok tagjaival közösen éneklik majd el Beethoven  Örömódáját, amelyet az Európa Tanács tett meg Európa himnuszává 1972-ben.

Kifejezetten öröm ilyen, alulról szerveződő eseményeket is látni. Ha már Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, akkor érdemes megmutatni, hogy Európa nem csak az infrastrukturális fejlesztésekben él, hanem bennünk veszprémi lakosokban is.

Ti jöttök?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: