2022. 04. 29., Péntek, 10:09

2021-ben percenként 10 focipályányi esőerdőt irtottak ki

A pusztítás 2,5 gigatonnával növelte a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségét.

A Norvég Esőerdő Alapítvány 2021-es elemzése szerint a világ esőerdőinek kétharmadát már elpusztította, tönkretette, vagy veszélybe sodorta az emberiség. Elsősorban a fakitermelés és a mezőgazdasági célokra történő használat pusztította el a trópusi esőerdők 34 százalékát, további 30 százalékát pedig olyan mértékben rongálta meg, hogy sebezhetővé váltak a további pusztulással és tüzekkel szemben - áll az elemzésben.

A szakértők szerint percenként tíz focipályányi érintetlen esőerdő veszett el 2021-ben.

A GFW, a WRI és a Marylandi Egyetem mérései szerint tavaly 11,1 millió hektár erdő pusztult el a trópusokon, melyből 3,75 millió hektárnyi volt érintetlen trópusi esőerdő – írja az MTI. 

A trópusi esőerdők több mint 40 százalékát (1,5 millió hektárt) Brazíliában égették fel vagy vágták ki, míg a Kongói Demokratikus Köztársaságban további 500 ezer hektárt, Bolíviában pedig közel 300 ezer hektárt pusztítottak el. Ellenben Indonéziában 25 százalékkal sikerült csökkenteni az elveszett erdőterület méretét, már az ötödik egymást követő évben javult a helyzet. Az írtás elsődleges okai a haszonnövény termesztés vagy az állattartás. 

A téma kiemelt fontosságát a világ 141 vezetője a tavaly Glasgow-ban megrendezett klímacsúcson erősítette meg-ahova egyébként magánrepülők százaival utaztak a résztvevők-kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2030-ig megállítják/visszájára fordítják az erdőpusztulást. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: