2022. 05. 04., Szerda, 08:15

Harmadik napon jöhet a töri érettségi

Elérkeztünk a hét közepéhez, ami azt is jelenti, hogy az érettségizők lassan túl lesznek az írásbeli vizsgáik felén, ma történelemmel folytatják a megmérettetést.

Az írásbeli érettségi során a harmadik nap mindig a történelemé. Összesen a mai napon középszinten 66 ezren, míg emelt szinten közel nyolcezren vizsgáznak a tantárgyból délelőtt. A feladatlap megoldására középszinten 180 percük, míg emelt szinten 240 percük lesz a diákoknak, amelyen belül két részt kell megoldaniuk. Az elsőben egyszerű, rövid választ igénylő feladatokat, ahol is a lexikális tudásuk mellett valamilyen forrás -szöveg, kép, diagram - feldolgozása, értelmezése is a cél. Míg a második részben rövid és hosszú értelmező. komplex esszéket kell írniuk egy-egy témakör kapcsán. A feladatokkal kapcsolatban az ismert tanár-influencer Jocó bácsi is üzent az érettségizőknek a facebook oldalán, ahol is azt írta:

Igazából ami, fontos, hogy minden feladatot mindenki alaposan olvasson végig, értelmezze minden részét a kérdéseknek, mert néha trükkösek! Az esszénél pedig álljatok meg, egy kicsit gondoljátok végig, mielőtt nekiálltok, skicceljetek fel egy jegyzetet előtte, és menni fog.

A történelem érettségi kapcsán mindig felmerülő kérdés az atlasz használata, ez ügyben az Oktatási Hivatal azt írja, hogy kizárólag „az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz” használható. Ez pedig igencsak nehézséget tud okozni azoknak, akik nem szeretnek évszámokat és neveket bemagolni. És hogy mik lesznek a témák, Horthy-korszak, ’56-os forradalom, Habsburg birodalom, Szovjetunió? Azt egyelőre még nem lehet tudni, de reméljük mindenkinek sikerülni fog a mai írásbeli is!

Sok sikert mindenkinek!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: