2022. 05. 06., Péntek, 09:51

Egy felmérés szerint a magyarok szeretnék a legkevésbé, hogy Ukrajna az Európai Unió tagja legyen

Az uniós országok lakosai nagy mértékben támogatják, hogy Ukrajna az EU tagja legyen, a válaszok jócskán eltérnek azonban a magyarok véleményétől.

Az Európai Unió 27 tagállamában készített reprezentatív felmérést az Eurobarometer, amelyben a tagállamok polgárainak 93 százaléka egyetért abban, hogy a háború által érintett embereket valamilyen humanitárius támogatásban kell részesíteni, további 88 százalék pedig egyetért a háború elől menekülők befogadásával.

A válaszadók 80 százaléka ért egyet azzal, hogy Ukrajna kapjon pénzügyi támogatást, 66 százalék szerint pedig Ukrajna csatlakozzon az EU-hoz akkor, amikor készen áll.

A válaszadók 71 százaléka gondolja úgy, hogy Ukrajna az európai család része, és 89 százalék rokonszenvet érez az ukránokkal szemben. Ezzel szemben a magyaroknak vannak fenntartásai az ukránokkal szemben. A felmérés szerint a magyar válaszadók követik a legkevésbé az ukrajnai eseményeket, illetve az uniós átlagnál kevésbé aggódnak a fejlemények miatt, hiába történik a szomszédban.

A magyar válaszadók csupán 34 százaléka válaszolta azt, hogy érez szimpátiát az ukránok felé.

A legkisebb arányban, 16 százalékban is a magyarok szavaztak arra, hogy az állításra, hogy Ukrajna az európai család része, illetve 39 százalékuk hajlott erre a válaszra. Hasonló számokat ért el a felmérésben az Ukrajna EU-hoz való csatlakozása: csupán a magyarok 15 százaléka értett egyet teljes mértékben a csatlakozással, 33 százalék pedig hajlott az egyetértés felé.

Mit gondoltok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: