2022. 05. 10., Kedd, 15:31

Egyre rosszabb a memóriánk és nem is használjuk eleget az internet miatt

Minél többet használjuk az internetet egyszerű információk vagy tények felkutatására, annál inkább támaszkodunk is rá, így kevesebbet használjuk az agyunkat.

Minél többször nézünk utána tényeknek az interneten, annál kevésbé hagyatkozunk a saját emlékeinkre és nem is adunk elég időt a memóriánknak. Ezt nevezték el a pszichológusok kognitív tehermentesítésnek. Akár azt is mondhatjuk, hogy az emberi memória helyét átveszi az internet áll Dr. Benjamin Storm tanulmányában.

Míg korábban sokkal inkább próbálkoztunk magunktól visszaemlékezni vagy felidézni valamit, mostanra már nem fáradunk vele. Ahogy egyre több információ válik elérhetővé az okostelefonokon és más eszközökön keresztül, egyre inkább támaszkodunk rájuk mindennapi életünkben – mondta Dr. Benjamin Storm.

A kutatást egy vizsgálattal végezték el, mely során nehéz kvízkérdéseket tettek fel két csoportnak. Az első csoport használhatta az Google-t, míg a másik nem, a következő körben pedig már jóval egyszerűbb kérdéseket tettek fel, amikor már mindkét csoport kereshetett az interneten. A vizsgálat azt mutatta, hogy azok az emberek, akik a nehezebb kérdések során is használtak segítséget, nagyobb valószínűséggel használták a könnyebb kérdéseknél, így nem emlékezetből válaszoltak.

Újabb érv azoknak, akik szerint az internet butít minket.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: