2022. 05. 18., Szerda, 12:22

Intelligensebbek társaiknál azok a gyerekek, akik videójátékokkal játszanak

Heves vitákat váltottak ki azok a vélemények, amelyek a videójátékokkal játszó fiatalokról és gyerekekről szólnak. A legtöbb civil vélemény szerint a videójátékok butítják a gyerekeket, nem fejlődik a személyes kommunikációjuk, elhatárolódnak a külvilágtól. Egy új tanulmány teljesen rácáfol a hasonló véleményekre.

A kutatók összefüggésbe hozták a több videojátékkal töltött időt a gyerekek intelligenciájának növekedésével, ami némiképp ellentmond annak a narratívának, miszerint a játék káros a fiatal intelligenciájára. A majdnem 10 000, 9-10 éves gyereket vizsgáló tanulmány során a résztvevők tévénézési, videójátékozási és közösségi média használati szokásait vizsgálták, majd a vizsgáltak több mint felénél két év elteltével kiértékelték a gyerekek IQ-ját.

A vizsgálatból kiderült, hogy azoknak a gyerekeknek, akik videójátékokkal játszanak, 2.5 ponttal magasabb az IQ-juk, mint kortársaiknak.

Az intelligenciamérés során vizsgálták a szövegértésüket, a vizuális problémamegoldási képességeiket, a memóriát és a gondolkodásuk rugalmasságát is. Félreértés ne essék, ezekben kiemelkedtek kortársaiktól a gyerekek, azonban a tanulmány során nem vizsgálták a testmozgásra, alvásra és általános jóllétre gyakorolt hatásokat. Torkel Klinberg, az egyik kutató azonban kijelentette: A képernyő előtt töltött idő nem veti vissza a gyerekek kognitív fejlődését, sőt, a videójátékozás egyenesen jótékony hatással lehet rá.

Született már ehhez hasonló tanulmány, akkor a vizsgálat azt mutatta, hogy a videójátékozás javítja a gyerekek döntési képességeit és nincs hatása a memóriájukra.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: