2022. 07. 07., Csütörtök, 21:52

Az komoly – A Balaton Sound után annyi drog kerül a Balatonba, hogy az már ártalmas az élővilágra

A Balaton fesztiválkárosodása egyre nagyobb veszélyt jelent a tóra, például azért, mert egy Sound után iszonyatosan sok drog kerül a vízbe.

A Quibit foglakozott hosszabban azzal a témával, amely a Balaton fesztiválok utáni károsodását mutatja be. A cikk a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Pécsi Tudományegyetem kutatását foglalja össze, amelyből kiderül, hogy a kutatók 2017 és 2019 között vizsgálták a Balaton vizét a Balaton Sound területén, Zamárdinál a tóparthoz viszonylag közel elhelyezett három mérési ponton, A méréseket különböző időpontban végezték el, a fesztivál előtt, valamint után is.

Az eredmény pedig egészen megdöbbentő eredményeket hozott. Mint írják, összesen 10 tiltott kábítószer nyomát mutatták ki a vízmintákban, és szinte mindegyik kizárólag a fesztivál utáni napokon volt jelen a vízben, ez pedig azt is jelenti, hogy több, mint valószínű, hogy erős kapcsolat áll fenn a rendezvény és a droghasználat között. A kutatás szerint a legmagasabb koncentrációban kokain, ketamin, illetve az ecstasy volt kimutatható. És arra a megállapításra jutottak, hogy a vízben a szerek többsége is „megőrizte farmakológiai hatását, ami potenciálisan káros hatással lehet az élővilágra”.

Ez azért durva…

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: