2022. 07. 11., Hétfő, 11:33

Megtiszteltetés volt, hogy mi képviselhettük Veszprémet – interjú a The Crazy Rogues zenekarral

Élete első nyugat-európai fellépésén van túl a veszprémi kötődésű The Crazy Rogues zenekar, amely nemrégiben a németországi Ulmban koncertezett. A külföldi útról, a közönség fogadtatásáról és a nyári tervekről kérdeztük az együttest.

Július első hétvégéjén Ulmban lépett színpadra a veszprémi kötődésű The Crazy Rogues, a fiatal zenekar a Donaufest 2022 nemzetközi fesztiválján mutatkozhatott be. A rendezvény nem egy átlagos zenei fesztivál, sokkal több annál, ahogy a neve is utal rá, a program célja, hogy a zene és a kultúra segítségével összekapcsolja a Duna menti népeket. Ennek megfelelően több európai országból érkeztek előadók, leginkább a világzene műfajból. A zenekar a meghívást a Veszprém-Balaton 2023 projekt keretein belül kapta, hogy így népszerűsítsék szülővárosukat és a jövő évben esedékes Európa kulturális fővárosa címhez kötődő programokat.

- Megtiszteltetés volt, hogy mi képviselhettük Veszprémet egy ilyen nívós rendezvényen, ami számunkra kicsit az Utcazene Fesztivált idézte, hiszen itt is számtalan stand és a városban elhelyezett kisebb színpad kapott helyet.

Bár a csapat már fellépett tavasszal egy rövid turné keretében Erdélyben, ott a vendégszeretet és a magyar nyelv miatt elmondásuk szerint "otthon" voltak. Ilyen szempontból tehát a mostani Ulm-i koncert volt az első igazi, nyugat-európai, külföldi útjuk. A színpad a fesztivál "borfalujában" kapott helyet, ahol már a beállásuk idején több asztalnál is iszogattak - többen magyar bort -, így szerencsére a koncert előtt sokan már ízelítőt kaptak belőle, hogy milyen muzsikát hoztak nekik. Mint kiderült, voltak olyanok, akik már ekkor felpattantak táncolni. A koncert kezdésére aztán még nagyobbra duzzadt a nagyérdemű, fiatal felnőttektől, gyerekes családokon át az idősebb korosztályig, elég sokszínű közönség gyűlt össze.

- Szombat délután volt esedékes a fellépésünk, így kicsit izgultunk, hogy mekkora közönség előtt fogunk játszani. Azt előzetesen tudtuk már, hogy a németek között sokan szeretik a hozzánk hasonló, kelta népzenei hatásokból inspirálódó bandákat, de nem tudtuk, hogy az esetünkben is így lesz-e. Az első dalokra még csak szolidan bólogatott a közönség, de később többen is elengedték magukat, pár ember a táncolástól sem riadt vissza.

- Jó volt látni, hogy ilyen korai időpontban, is vevő a hallgatóság a dalokra. Az előadás végén visszataps sem maradt el, aminek szívesen eleget tettünk. A koncert után többen is odajöttek gratulálni németek és kint tartózkodó magyarok egyaránt. Mind a koncert, mind a szervezők maximalizmusa és odaadása nagyon nagy hatással volt ránk, még Magyarországon is ritkán játszottunk hasonlóan jó körülmények között. Reméljük egy nap visszatérhetünk még ebbe a gyönyörű városba.

Megkérdeztük a zenekart arról is, hogy hol találkozhatunk velük még a nyáron, és milyen tervekkel készülnek a következő időszakra. Miután 2021 novemberében a Pannon Unifeszt zenekari kategóriájában Arany minősítést szereztek, így meghívást kaptak a Művészetek Völgyébe is, Kapolcson a Muflon Jazz Udvarban játszanak majd július 23-án. Erre már nagyon készülünk, hiszen ott még nem volt alkalmuk fellépni, reméliük a jazz-hez szokott közönség nem riad vissza az ő dalaiktól sem.

Előtte azonban még Veszprémben is találkozhatunk velük, hiszen július 22-én "hazai pályán" játszanak majd az Íródeák Művészeti Udvarban, késői, igazából már szombat hajnali időpontban.

- Nagyon várjuk ezt az estét is, hiszen a korábbi években is nagyon jól éreztük magunkat itt. Azoknak, akik esetleg épp az Utcazene Fesztivál kavalkádjában nem találnak fülükre valót, érdemes a könyvtárhoz más napokon is kilátogatniuk, hiszen itt a veszprémi és környékbeli zenekarok legjavát lehet évről-évre meghallgatni.

Reméljük minél többször hallunk még a The Crazy Rogues-ról!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: