2022. 07. 13., Szerda, 11:55

Egy nap alatt végig is vitték, ősszel már érkezik a KATA szigorítása

Aki a minap követte a híreket, annak biztos megakadt a szeme azon, hogy a kormánypártok villámsebeséggel átnyomták a parlamenten a KATA adózási szabályait szigorító törvényt. Megnéztük, tényleg szívás.

 

Bár korábban a kormány ígéretet tett az EU felé, hogy a jövőben nem fognak rekordgyorsasággal, érdemi társadalmi konzultáció nélkül elfogadni fontos jogszabályokat, ezt most még sem sikerült betartani. Hétfőn nyújtották be a KATA adózási szabályait szigorító törvényjavaslatot, amit aztán kedden hip-hop „meg is vitatták” a parlamentben, majd, ha már ott voltak, gyorsan meg is szavazták azt.

Az új szabályozás azonban óriási felháborodást keltett, ugyanis lényegében ellehetetleníti a jelenleg ismert adózási rendszert. Összesen nagyjából 450.000 KATA-s egyéni vállalkozó van ma Magyarországon, akik nagy részének ősztől – ekkortól lép életbe az új szabályozás – teljesen átalakul, vagy ellehetetlenül a működése. Ez azt jelenti, hogy legalább 300 ezer katásnak kell most átgondolnia a jövőjét, és azt, hogy hogyan akarja folytatni a vállalkozását, mindezt pedig év közben.

A legfontosabb változtatások a következők: a KATA bevételi értékhatára 18 millió forintra emelkedik az eddigi 12 millióról, az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz, de ami a leginkább megnehezíti a katások működését az az, hogy az adónem új szabályai szerint a színlelt munkaviszony kizárása érdekében az adózási formát csak a lakosságnak saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják.

Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, cégektől, és egyéb jogi személyektől nem (kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők).

Ez már csak azért nehéz, mert például egy szabadúszó programozó, egy arculati grafikus, egy futár vagy egy marketinges általában nem igazán szokott magánszemélyektől megbízást kapni, így ők egész biztosan kiesnek ebből, de persze a sort még lehetne folytatni másokkal is, hiszen rengetegen vannak, akik magánszemélyek mellett cégeknek is számláznak (pl. vízvezetékszerelő, festő stb.).

A tegnapi napon egyébként országszerte több megmozdulás is volt a KATA ellehetetlenítése ellen, Budapesten a demonstrálók pedig több hidat is blokád alá vettek és megbénították a közlekedést, ami várhatóan szerdán tovább folytatódik este, a parlament előtt. Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy a jelenlegi szigorításokat azok is meg fogják érezni, akik eddig nem voltak érintettek ebben, ugyanis azok az egyéni vállalkozók, akik eddig cégekkel is dolgoztak együtt, ők a kieső bevételeiket a magánszemélyek irányából próbálják majd pótolni úgy, hogy emelik a szolgáltatásuk árait.

Mit szóltok hozzá?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: