2022. 07. 21., Csütörtök, 12:13

Több, mint 150 ezer ember által aláírt petíciót adnak át Veszprémben az állatvédelemért felelős kormánybiztosnak

Veszprémben szervez akciót az aHang, hogy meggyőzzék Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztost, hogy csatlakozzon ahhoz a petícióhoz, amelyben már több, mint 150 ezren kérik, hogy – többek között az állatok és a természet megvédése érdekében – ne tartsák meg augusztus 20-án „Európa legnagyobb” tűzijátékát.

Soha ennyien nem írtak még alá petíciót a SzabadaHang felületén, mint amennyien kiálltunk a tűzijáték leállítása mellett. Kevesebb mint 2 hét alatt több mint 150 ezren írták alá a petíciót az idei augusztus 20-i tűzijáték ellen! – írja a szervezet a sajtóközelményében.

Számos település vezetése (Sümeg, Pécs, Siófok, Szentes) az elmúlt napokban bejelentette, hogy nem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén, mert fontosabb dolgokra is tudják költeni, tartalékolni az összeget a jelenlegi gazdasági helyzetben. Az aHang egy folyamatosan frissülő térképen gyűjtötte össze, hogy mely településeken nem lesz tűzijáték, hol nem is terveztek és hol mondták le a gazdasági helyzetre hivatkozva.

Ezzel csatlakoztak többek között Prágához, Amszterdamhoz, Tatához, Szentendréhez és Esztergomhoz, ahol már korábban nemet mondtak a “hagyományos”, de rendkívül költséges, zajos és környezetszennyező tűzijátékra, ahol az idős emberek, gyermekek és állatok nyugalma érdekében csendes, szemet gyönyörködtető és kreatív megoldásokat találtak arra, hogy az ünneplés valóban mindenki örömére szolgáljon. 

Az elmúlt években összesen 250 ezren kérték a tűzijáték eltörlését petíció aláírásával gazdasági, környezet- és állatvédelmi okok miatt. Számos civil állatvédő egyesület is támogatta az ügyet, köztük a Buksi Állatvédő Egyesület, a Vackoló Állatvédő Egyesület, a Békéscsabai Városi Állatvédők Közhasznú Egyesülete, a Noé Állatvédő és Kutyamenhely Alapítvány, valamint a Magyar Állatvédők Országos Szervezete (MÁOSZ)

Ezzel szemben a magyar kormány Európa legnagyobb tűzijátékát ígéri idén augusztus 20-án. A költségekről csak annyit árultak el, hogy 2021-hez hasonlóan idén is bruttó 1 650 000 000 forintot fizetünk csak a rakétákért - a tavalyi évben az ünnepség összköltsége közel 12 milliárd forint volt.  Mint írják, itt az idő cselekedni, és lépésre kényszeríteni a döntéshozókat!

Első lépésként az aHang veszprémi és budapesti csapata jövő hét szerdán (2022.07.27.) személyesen meglátogatja Ovádi Péter országgyűlési képviselőt és állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztost a veszprémi fogadóóráján, hogy átadja a petíciót, és megvitassák a tűzijáték ügyét.

Reméljük sikerrel járnak!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: