2022. 08. 02., Kedd, 10:02

A könyvelők 90%-a áremelésre készül a katatörvény miatt

A Billingo számlázási program könyvelők körében végzett kutatása alapján a válaszadók közel 90 százaléka tervezi a könyvelési díjak emelését – írja a Forbes.hu.

Arról már mi is több ízben beszámoltunk, hogy a KATA adónem szigorítása és ellehetetlenítése rengeteg mindenre ki fog hatni, és olyan ágazatokba is begyűrűzik majd a hatása, amelyet elsőre nem gondoltunk volna. A Forbes-hoz eljuttatott, a Billingo által készített kutatás szerint például a könyvelők 90%-a készül áremelésre, miután a KATA kicsinálásával rohamosan megnő a munkájuk. Mint írják, aggodalomra adhat okot azonban, hogy jelenleg csak a válaszadók 50,09 százaléka könyvel átalányadós vállalkozást, 47,15 százalékuk ügyfélkörének legfeljebb ötöde átalányadós és egyetlen olyan könyvelő sem volt, aki kizárólag erre az adónemre specializálódott volna.

A könyvelők több mint harmada nem tervez átalányadósoknak könyvelni!

Ez pedig azt jelenti, hogy aki átalányadózással foglalkozó könyvelőt szeretne találni, ő egészen biztosan magas árat kell, hogy kifizessen. A kutatásból az is kiderül, hogy a könyvelők fele legalább 5-10 000 forinttal tervezi emelni a könyvelési díjakat. Az adminisztrációs terhek mellett sok könyvelő térhet át katáról más adónemre is, ami szintén hozzájárulhat majd a könyvelési díjak drágulásához.

Van, ami nem drágul amúgy?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: