2022. 08. 08., Hétfő, 08:12

Szórványos záporok után ismét jön a hőség a héten

Ma többfelé alakul ki gomolyfelhőzet és szórványosan záporok és zivatarok is jöhetnek, de keddtől ismét érkezik a forró nyári idő.

Hétfőn több helyen is az északi, északkeleti szél megélénkül, akár viharossá is fokozódhat, sőt záporok és zivatarok is kialakulhatnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy túlságosan le is hűlne a levegő. Kedden már 27-32 fok közötti hőmérséklet várható, szerdától pedig tovább tombol majd a hőség, akár 38 fok is lehet.

Csütörtökön, pénteken és a hétvégén is a csúcshőmérséklet tartósan meghaladja majd a 30 fokot és nem is fog ez alá esni az érték. Sőt az esti órákban is csupán 2-3 fokkal enyhül majd az idő. A kánikula és a tartós hőség az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli meg jobban, de a szakemberek ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy a nagy meleg még az egészséges szervezet számára is kiemelten megterhelő lehet.

Figyelni kell arra is, hogy ilyen hőségben felerősödhetnek a keringési zavarok, de jelentkezhet nehézlégzés és fulladás is. Erős lesz az UV sugárzás is, valamint veszélyt jelenthet a hőguta és a kiszáradás is. Ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy lehetőség szerint ne tartózkodjatok hosszan a napon, folyamatosan gondoskodjatok a megfelelő folyadékbevitelről és mindig kenjétek be magatokat naptejjel!

A napszemüveget pedig ne felejtsétek otthon!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: