2022. 08. 18., Csütörtök, 14:14

Nálunk erre nincs szükség - A japán adóhivatal piálásra ösztönzi a fiatalokat

via

Kevés a bevétel az alkoholra kivetett adókból.

A BBC szúrta ki, hogy a japán adóhivatal olyan kampányt indított, melyben alkoholfogyasztásra ösztönzik a fiatalokat. A Sake Viva! nevű kampánnyal szeretnék elérni, hogy a piálás vonzóbbá válljon a fiatalok körében, ezért 20 és 39 év közötti fiatalokat kértek fel, hogy készítsenek üzleti terveket, miként rúgnák be az alkohol iránti keresletet társaik körében, legyen szó szakéról, sócsúról, whiskyről, sörről vagy borról.

A javaslatokat szeptember végéig várják, a legjobb terveket pedig szakértők segítségével dolgozzák majd ki, novemberben pedig bemutatják a végleges javaslatokat. A japánoknál drasztikusan visszaesett az alkoholfogyasztás, az 1995-ben még évi 100 liter/fő 2020-ra már csak 75 liter/főre zuhant. A szigetországban pedig ez azért fáj, mert az alkoholra kivetett adók is hiányt generálnak, 1980-ban a teljes adóbevétel 5%-át tette ki az alkoholra kivetett adó, ami 2020-ra már csak 1,7%-ra csökkent.

A kampány fogadtatása vegyes a japánok körében, sokan bírálták az adóhivatalt, mert egészségtelen szokásokat népszerűsít a fiatalok körében.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: