2022. 10. 10., Hétfő, 17:08

A Pannon Egyetemen is változik a felvételi eljárás

A nyelvtudás mellett a szorgalmat is elismeri az intézmény: többletteljesítmény; szorgalom és hátránykompenzálás egyensúlya jellemzi az új rendszert, olvasható az egyetem sajtóközleményében.

Többször írtunk már mi is arról, hogy a kormány a jövőben új felvételi eljárás szabályozását kezdte el kidolgozni az egyetemek kapcsán, ahol is az intézményeknek nagyobb mozgásterük van. A felvételi pontszámítás rendszere két lépésben újul meg. 2023-tól kivezetésre kerül a központilag meghatározott minimumpontok rendszere és a kötelező emelt szintű érettségi az alapképzési szakokon. 2024-től pedig az eddigi egységes maximum 100 pontos többletpontok rendszerét az intézmények által meghatározott 100 intézményi pont váltja. A 2024 felvételi eljárástól aktuális intézményi pontrendszert a 2023 évi felvételi tájékoztató már tartalmazni fogja.

Az egyetem a közleményében azt írja, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium, mint ágazatirányító engedélyével a Pannon Egyetem fenntartói jóváhagyással meghatározta a 2023 és 2024 évre vonatkozó intézményi eljárási szabályokat, különösen az elvárt emelt szintű érettségi követelményeket, az egyes képzési területeken elvárt ötödik tantárgy és érettségi tárgyak körét, valamint az új felvételi pontszámításban a 100 intézményi pont számítási szabályait.

2023-ban tehát a felvételi eljárás és a pontszámítás lényegében még azonos marad az évek óta megszokottal. A jelentkezőknek azonban érdemes tájékozódni, hogy melyik intézmény szakjain kell a felvétel feltételéül előírt emelt szintű érettségivel rendelkezniük, illetve, hogy az adott képzésen változott-e az előírt minimumpont (ami csak azonos vagy alacsonyabb lehet a korábbi években megszokottnál).

Az izgalmasabb változások 2024-ben érkeznek. Innentől új elemek jelenhetnek meg a felvételi rendszerében: változatosabb lesz a többletpontok szerzésének lehetősége (amit már intézményi pontoknak hívnak majd), és újra lehet felvételi vizsgát szervezni, vagy kompetenciamérésekért pontot adni a jelentkezőknek felsőoktatási szakképzési és alapképzési szakokon is. 2024-től az intézmények maguk szabályozhatják a felvételi pontszámításban a tanulmányi pontok közé tartozó  ötödik  választható  tantárgyat;  a tanulmányi  pontokba beszámító  ötödik érettségi  tárgyat;  illetve  az érettségi  pontszámításhoz  figyelembe  vehető  érettségi tárgyak és a szakirányú továbbtanulás esetén intézményi pontszámításnál figyelembe vett szakképesítések körét.

A Pannon Egyetem olyan egységes, átlátható minden karára és képzésére kiterjedő rendszert dolgozott ki, melyben egyensúlyban van a többletteljesítmény elismerése, a hátránykompenzáció és a regionális, intézményi kötődés megjelenése. A rendszer kiemelt komponensei:

Emelt érettségi és minimumponthatár

A 2023-ban és 2024-ben jelentkező hallgatók számára a Pannon Egyetem alapszakjai közül egyikhez sem kötelező az emelt szintű érettségi megléte. Azaz a Pannon Egyetem felelősen úgy döntött, hogy nem lehet kirekesztő kritérium egy emelt szintű felkészítéshez való hozzáférés a felsőoktatáshoz való hozzáférés során. Ugyanakkor, ha a jelentkező rendelkezik emelt szintű érettségivel, azért a 2023-as felvételi során a korábban megszokott szabályok szerint továbbra is megkapja a többletpontokat. 2024-től pedig a pontszámításban részt vevő emelt szintű érettségi kiemelt pontszámot ér, illetve a Pannon Egyetemre jelentkezők minden megfelelő eredményű emelt szintű érettségiért további plusz pontot kaphatnak (kiemelten értékelve, ha az a felvételi tárgyak egyikéből van). 

Szem előtt tartva a várható sikeres tanulmányi teljesítést is, az intézmény egységesítette a képzéseire vonatkozó minimum pontokat: felsőoktatási szakképzési szakra való bejutáshoz egységesen 240, alapképzési szakra pedig 280 pont szükséges; mesterképzésen változatlanul 50 lesz az intézményi minimumpont.

Nyelvtudás

A Pannon Egyetem a továbbtanulás szempontjából kiemelt kategóriaként kezeli a nyelvtudást, azért intézményi pontot ad. A fenti szabály alól – a változatlan jogszabályi környezet miatt – kivétel azon szakoknak a köre, ahol részben vagy egészben gyakorlati vizsga alapján történik a pontszámítás. A jelentkező anyanyelvétől – magyar állampolgársággal rendelkező jelentkező esetében a magyartól – eltérő nyelvtudásért legfeljebb 65 intézményi pont jár az intézményi pontok áttekintő táblázatában szereplők szerint. Azaz szélesítették az elismert nyelvtudás körét: részvizsgáért is lehet a jövőben pontot kapni, és az eddigieknél több pontot lehet szerezni, ha több nyelvet is beszél a jelentkező.

Díjazzák a szorgalmat

A Pannon Egyetem elkötelezetten vesz részt a karrier — és pályaépítésben. Ennek része, hogy a beiskolázási programja során több olyan lehetőséget kínál a középiskolásoknak, ami segíti őket a pályaválasztásban, a középiskolai tanulmányaik magasszintű elvégzésében, a felsőoktatási tanulmányokra való felkészülésben. Az Egyetem által szervezett továbbtanulási célú programok alapján – megfelelő részvétel és teljesítési szint esetén – intézményi pont adható amennyiben a jelentkező teljesíti a jogcím feltételeit és a jogosultságot megfelelően igazolja. A Pannon Egyetem a következő típusú továbbtanulási programok esetében teszi lehetővé az intézményi pontok megszerzését: kompetenciamérés, szintvizsgával záruló felkészítők, tehetséggondozó programok, tematikus nyári táborok, motivációslevél- és videókészítés.

Érdemes akár több programban is részt venni, hiszen halmozottan, akár 50 pont is összegyűjthető ezen az úton:

  • Kompetenciateszt esetében maximum 25 intézményi pont szerezhető legalább 60%-os teljesítés esetén.
  • Szintvizsgával záruló intézmény által szervezett felkészítő programban megfelelt minősítés esetén 15 pont, kiválóan megfelelt minősítés esetén 25 pont adható.
  • Motivációs levél és videó készítése programban megfelelt minősítés esetén 15 pont, kiválóan megfelelt minősítés esetén 25 pont adható.
  • Intézményi tehetséggondozó programban (például Kar Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola program, illetve Polinszky Tehetséggondozó programja) való részvétel esetében maximum 25 pont adható.
  • Tematikus intézményi szervezésű nyári táborban való részvétel esetében maximum 10 pont adható.

A teljes közlemény és a szabályozás itt olvasható.

Mit szóltok hozzá?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: