2022. 10. 27., Csütörtök, 19:04

Úgy néz ki, nyelvvizsga nélkül is mindenki megkapja a diplomáját, aki 2021 augusztusa óta végzett

Akik 2021. augusztus 31-e után államvizsgát tettek, nyelvvizsga nélkül is megkapják diplomájukat – hangzott el az egyes felsőoktatással, szakképzéssel és felnőttképzéssel összefüggő törvények módosításának csütörtöki parlamenti vitájában.

Az oktatási területtel foglalkozó szakportál, az Eduline azt írja, hogy az idén végzettek, nyelvvizsga nélkül is megkapják a diplomájukat. Legalább is ez derült ki a csütörtöki parlamenti vitanapból, ahol is György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár azt mondta: a nyelvvizsga-követelmények enyhítéséről is szóló törvényjavaslat "régóta húzódó problémát kezel", a diplomához kötött kötelező nyelvvizsga ugyanis egyedi magyar szabályozás volt, máshol nincsen hasonló az Európai Unióban.

Ezért a kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a felsőoktatási intézmények dönthessenek a végzettséghez igazodó idegen nyelvi ismeretek elsajátításának és mérésének meghatározásáról. Az Eduline kiemelte azt is, hogy az államtitkár szerint nem kérdés, hogy az idegen nyelv ismerete szükséges egy felsőfokú végzettséggel rendelkező számára, de a kormány álláspontja az, hogy az oklevélszerzésnek a középfokú nyelvvizsgához történő "mechanikus hozzákötése" nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A koronavírus-járvány idején a nyelvvizsga-amnesztia hatására több mint 140 ezer diplomát adtak ki, amely megfelelt a munkaerőpiac elvárásainak, a munkáltatók ugyanis nyelvi kompetenciát várnak el, nem nyelvvizsgát.

Mit szóltok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: