2022. 10. 31., Hétfő, 11:41

November 1-től kialszanak a balatoni viharjelző fények

Az Országos Meteorológiai Szolgálat április 1-től október 31-ig a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot működtet, a viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosítja. November 1-től ugyanakkor kialszanak a fények, így sokkal körültekintőbbnek kell lenniük a vízen a hajósoknak, horgászoknak – írja a vitorlazzitthon.hu.

A szakportál felhívja a figyelmet, hogy miután a viharjelzési szolgáltatás november 1-től szünetel, így még inkább fontos az elővigyázatosság és a vízbiztonság.  A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata bár őszi időszakra váltott, ugyanakkor egész évben számíthatnak segítségükre a bajba kerültek. Az ő munkájukat a vízre szállók is nagyban segíthetik több fontos szabály betartásával. Elsősorban – a viharjelzés már említett leállása miatt – elengedhetetlen tájékozódni a várható meteorológiai eseményekről. Emellett sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hajó, vagy csónak állapotának ellenőrzésére.

A szakemberek mindemellett hangsúlyozzák, amennyiben tehetjük, egyedül semmiféleképpen se rúgjuk el a partot. Ugyanakkor léteznek olyan eszközök, vagy sokkal inkább praktikák, amelyeket érdemes nem elfelejteni. Sokan nem gondolnak bele, hogy jönnek a hajnali fagyok, a fedélzetet pedig csúszás-mentesíteni kell, ehhez a legpraktikusabb, ha van nálunk néhány kiló só a vitorláshajón.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata hangsúlyozza, vízre kizárólag feltöltött mobiltelefonnal induljunk, az okostelefonra pedig ne felejtsük letölteni – ha eddig még nem tettük meg – az ingyenes  Balaton HELP alkalmazást. Amennyiben a BalatonHelppel riasztanak, a szolgálatvezető látja a segítséget kérő GPS koordinátáit a monitoron és a telefonszámot is, amiről érkezett a segélykérés, így azonnal hívja is a bajbajutottat. Műszaki mentést is a leghasznosabb BalatonHelpen keresztül kérni. Mindezeken felül nem lehet elégszer hangsúlyozni a legfontosabbat, a mentőmellény kötelező használatát, amely minden évszakban érvényes a hajón lévőkre, vízi sporteszközt használókra.

Csak óvatosan a vízen!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: