2022. 11. 09., Szerda, 17:53

127-en kaptak eddig védőoltást a majomhimlő ellen Magyarországon

2022. november 6-áig 127-en kaptak védőoltást, így a kockázati csoportba tartozók számára továbbra is elérhető az ország több egészségügyi intézményében a majomhimlő elleni oltóanyag, közölte a 24.hu megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Mint írják, Magyarország eddig 1280 személy oltására elegendő majomhimlő elleni vakcinát kapott az Európai Unió beszerzéséből. November elejéig pedig közel 130 ember kapott védőoltást a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint. Hozzátették, az EU újabb beszerzéséből hasonló nagyságrendű vakcinaszállítmány várható még az idén.

Az NNK legutóbbi tájékoztatása szerint eddig 80 majomhimlős esetet diagnosztizáltak Magyarországon. Kifejtették, hogy a betegség elsősorban a nyirokcsomók duzzanatával és általános tünetekkel kezdődik, ami járhat lázzal, fejfájással, fáradtsággal, sőt hidegrázással, izomfájdalommal, és hátfájdalommal is. Felhívták arra is a figyelmet, hogy a tünetek megjelenése után 1–3 nappal jellegzetes bőrkiütések jelentkezhetnek az arcon, a tenyéren, a talpon, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

Reméljük nem lesz több fertőzött!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: