2022. 12. 15., Csütörtök, 13:05

Brutálisan romlott a magyar egyetemisták lelki egészsége

A magyar egyetemi hallgatók többsége küzd enyhe, vagy középsúlyos mentális problémával – olvasható a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület (FETA) felmérésében.

A FETA kutatásaira hivatkozva azt írja a Forbes, hogy kiderült, a magyar felsőoktatási hallgatók valamivel több mint fele enyhe, vagy közepesen súlyos lelki problémákkal küzd. A FETA több mint hétezerötszáz egyetemi hallgató segítségével mérte fel a fiatalok mentális egészségét és egészen drasztikus eredmények születtek. A résztvevők 29 százaléka érezte úgy, hogy anyagi forrásai nem biztosítanak stabil körülményeket egyetemi tanulmányaikhoz. Az egyetemisták 54 százaléka dolgozik, a munkát vállalók közel fele, 46 százaléka pedig több mint 21 órát dolgozik hetente, amely a diákokat túlterheltséggel és korai kiégéssel fenyegeti.

Az rajzolódik ki az eredményeikből, hogy a válaszadó hallgatók jelentős része komolyabb lelki problémákkal, sokan közülük öngyilkossági gondolatokkal küzd, felük valamilyen megterhelőbb élethelyzeti krízist is átélt az elmúlt időszakban. A lassan két éve tartó járványhelyzet is egyértelműen hozzájárulhatott ezekhez az aggasztó eredményekhez. Mindemellett pedig az erőforrásaik korlátozottak a problémákkal és kihívásokkal való megküzdés terén, sok esetben akár önkárosító, hosszú távon kontraproduktív módon kezelik nehézségeiket. Leginkább a társas támogatás jelent számukra erőforrást. A teljes kutatás itt érhető el.

Elgondolkodtató…

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: