2023. 01. 17., Kedd, 08:00

A magyar lakosság 71 százaléka érzi úgy, hogy romlott az anyagi helyzete

Az utóbbi két-három év kihívásai, ha kényszerből is, de pénzügyileg tudatosabbá tették a társadalmat, azonban az elmúlt hónapok és a következő időszak fejleményei ezt az alkalmazkodóképességet is próbára tehetik, így aki csak tud, tartalékol – derül ki a BÁV Zálog által készített kutatásból.

A felmérés eredménye arra is rávilágít, hogy a magyar lakosság 71 százaléka érzi úgy, hogy romlott az anyagi helyzete. Nőtt azonban azok száma, akik rendelkeznek megtakarítással, sőt azoké is, akik egy évnél hosszabb időre elegendő tartalékkal rendelkeznek. Mint írják, ennek oka az előretervezés, a takarékoskodás, a halasztható családi beruházások későbbre tolása, azaz a felkészülés egy még nehezebb gazdasági helyzetre.

Háttérbe szorult a nagyobb, drágább vagyontárgyak (pl. lakás, autó) vásárlása az elmúlt hónapok gazdasági fejleményeinek hatására, ugyanis a mindennapokban jelentkező költségek (pl. élelmiszer, rezsi, egészségügyi kiadások) növekedése miatt a családoknak is át kellett szabniuk költségvetéseiket.

Rámutattak arra is, hogy érdekes fejlemény az előző, 2022. áprilisi kutatáshoz képest, hogy 39 százalékról 28 százalékra csökkent azok aránya, akik nem rendelkeznek semmilyen tartalékkal, ami azt mutatja, hogy aki teheti, igyekszik spórolni, tartalékot képezni. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ez a tartalék a megkérdezettek közel 30 százalékánál legfeljebb 3 hónapra lenne elegendő. A teljes elemzést itt tudjátok elolvasni.

Jól állunk...

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: