2023. 01. 31., Kedd, 07:50

Egész nap ülősztrájkolnak a diákok a Vetésiben a tanáraikért és az oktatásért

A városban több iskola diákjai is csatlakoztak az országos kezdeményezéshez.

A mai napon ér véget a pedagógusok egyhetes, országos sztrájkja, de január 31. más okból is nagyon fontos. Ez a nap ugyanis az egy évvel ezelőtt lebonyolított figyelmeztető sztrájk évfordulója. Ennek alkalmából hirdette meg erre a napra a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a szolidaritás napját. Nem csak a tanárok állnak ki ma egy szabadabb és igazságosabb oktatásért, a diákok országos ülősztrájkot hirdettek.

Az ülősztrájk célja, hogy felhívják a figyelmet az oktatás egyre égetőbb problémáira. Veszprémben is számos iskola tanulói csatlakoztak az akcióhoz, és bár a legtöbb helyen ezt a második és a harmadik órában teszik meg, a Vetési Albert Gimnáziumban egész napos ülősztrájkot szerveztek a diákok. Fazekas Mór, a Vetési Albert Gimnázium tanulója, és az ülősztrájk egyik szervezője a megkeresésünkre elmondta, hogy nem csak a tanáraikért állnak ki, hanem az oktatás teljes megreformálásáért. Szerinte súlyos problémák vannak a jelenlegi rendszerben, amikre minél hamarabb megoldást kell találni.

Az egyik probléma például az érettségi megváltoztatása. Számos oktatáskutató is egyetért velünk, hogy nem megfelelő az új érettségi rendszer, mert túl nagy hangsúlyt fektet a lexikális tudás elsajátítására.

- nyilatkozta Fazekas Mór a lapunknak. Elmondta azt is, hogy a jelenlegi helyzetben nem egyszerű motiváltnak maradni és sokszor a szolidaritás is hiányzik.

Egyetért minden egyes diák abban, hogy ez a mostani oktatás úgy rossz, ahogy van. Viszont sajnos sokan úgy vélekednek, hogy ezzel nem lehet mit kezdeni, és csak „éljük túl” azt a pár évet, ami még ami hátra van az iskolából.

A Vetési Albert Gimnázium tanulója kiemelte, hogy sokszor elhangzik ellenérvként a sztrájkkal és a polgári engedetlenséggel kapacsolatban, hogy az megzavarja az oktatás menetét, és „sérti” a diákok tanuláshoz való jogát, szerinte azonban minden véleménynyilvánítási forma jogszerű, amikor az állam nem végzi el a saját feladatát.

Ami tényleg megzavarja az oktatást, az az, ha nincs a kémialaborban felszerelés, ha beázik a terem, vagy ha egyáltalán nincs kémiatanár. Ezek olyan problémák, amiket nem lehet másra kenni és mást okolni emiatt. Ez egy állami feladata, ha nem látja el azt rendesen, akkor jogos minden véleménynyilvánítási forma.

A Vetésin kívül ülősztrájkolnak a diákok ma a Lovassy László Gimnáziumban és a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikumban is.

Büszkék vagyunk a veszprémi diákokra!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: