2023. 02. 07., Kedd, 12:01

Ezért kerül kétszer annyiba a Pick szalámi itthon, mint Németországban

Hogy lehet, hogy egy Magyarországon gyártott termék drágább idehaza, mint külföldön? - tette fel a kérdést a Pénzcentrum. A Pick szerint röviden: a magas magyarországi áfa - és haszonkulcs miatt. 

Február első hétvégéjén egy Alsó-Szászországban élő magyar férfival készült interjúból kiderült, hogy jóval kevésbé érezni Németországban a megugró árakat, mint idehaza. A férfi egy boltban járva meg is mutatta a szóban forgó Pick szalámit, aminek 250 grammos kiszerelése 390 forintos euró árfolyamon számolva 2254 forintba került, miközben itthon majdnem a duplájába.

A Pénzcentrum megkereste a Pick Szeged Zrt.-t, hogy megkérdezze, hogyan lehetséges, hogy több egymástól független forrás bizonyítékai szerint is jóval olcsóbb Németországban Pick szalámit venni, mint Magyarországon. A Pick Szeged Zrt. elmondta, hogy az ugyanabba a kategóriába tartozó szalámik esetében az egyes országokban tapasztalható árkülönbség jelentős részben a termékekre érvényes áfakulcsok eltérő mértékéből fakad.

Jelenleg Németországban a szalámi áfája 7 százalék, míg Ausztriában 10, nálunk pedig 27 százalék

A Pick Szeged Zrt. arról is beszélt a Pénzcentrumnak, hogy az árkülönbséget az egyes kereskedő partnerek eltérő árazási gyakorlata is okozhatja.

Vannak olyan országok, ahol a kereskedők a fogyasztók üzletekbe való bevonzása érdekében a beszerzési ár alatt is értékesíthetnek termékeket, míg ezt a gyakorlatot Magyarországon jogszabály tiltja

A cég hozzátette, hogy nincs hatása arra, hogy kereskedelmi partnerei milyen árrést alkalmaznak egyes Pick termékeken, így a Picknek nincs befolyása arra sem, hogy a kiskereskedők milyen fogyasztói árakat alakítanak ki.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: