2023. 02. 08., Szerda, 09:05

Emlékművet állítanak a meg nem született gyermekeknek, a vendégbabáknak

Az emlékművet Budapesten, a Farkasréti Temetőben állítják majd fel.

Három hónappal ezelőtt indított aláírásgyűjtést Vasali Katalin az aHang oldalán azért, hogy Budapest legnagyobb temetőjében, a Farkasréti Temetőben is legyen elérhető egy emlékhely, ahol a meg nem született gyermekektől hagyományos módon is búcsút tudnak venni a szülők, nagyszülők. Ő maga is érintett a témában, 2021 novemberében született volna meg a kislánya, azonban sajnos a 18. terhességi hétben elvesztették.

A vendégbabák (vendégbabák azok, akiket a terhesség ideje alatt, szülés közben vagy nem sokkal azután veszítettek el) emlékművéért indult petíciót több mint 2000-en írták alá, és mostanra bebizonyosodott:

a temető nyitott arra, hogy emlékmű létesüljön a születés előtt, alatt vagy nem sokkal utána elhunyt babáknak.

Hazánkban minden negyedik nő érintett a vetélésben, de ezt az érintettek nagy aránya ellenére is hajlamos a társadalom tabuként kezelni. (Vetélésről akkor beszélünk, ha a terhesség a várandósság 24. hete – vagy az 500 grammos magzati súly elérése – előtt megszakad.)

A tabusítás egyik formája a bagatellizálás (pl. “úgyis lesz majd másik”), amellyel a gyászolók érzéseit nem ismerik el, semmissé teszik, egy másik pedig a teljes elhallgatás, elhallgattatás. Holott a történtek, az érzések feldolgozását segítheti az, ha az érintettek beszélni tudnak arról, ami történt, amit éreznek. De a gyász feldolgozásában az olyan szimbolikus aktusok is segíthetnek, mint például a temetés vagy egy emlékhely meglátogatása.

A gyászfeldolgozás szempontjából pedig mindenkinek fontos, hogy legyen egy hely, ahol megemlékezhetünk, gyertyát gyújthatunk, elcsendesedhetünk – ez most az összefogásnak köszönhetően megvalósulhat! Az emlékművet Farkas-Pap Éva szobrász fogja tervezni, a tervekkel pedig hamarosan újra felkeresik a temetőt.

Csodálatos összefogás!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: