2023. 02. 21., Kedd, 09:14

Több mint 10 ezren tiltakoznak már a pedagógusok új teljesítményértékelési rendszere ellen

A szakszervezetek kiemelték, hogy a kormány teljesítményértékelésről szóló tervezetének elkészítésében nem vettek ők részt, az egyetlen elemében sem tartalmazza a két szakszervezet által másfél éve megfogalmazott követeléseit.

Futótűzként terjedt múlt héten a hír, hogy a kormány milyen módszerrel próbálná meg még inkább a hatalomhoz láncolni a pedagógusokat, úgy, hogy közben mindezt béremelésnek álcázzák. Információk szerint az új béremelési tervezetet az értékelési rendszerrel együtt már a következő hetekben elkezdenék tesztelni. Ahogy azt mi is megírtuk, a teljesítményük alapján az intézményekben évente kötelező lenne három kategóriába besorolni a pedagógusokat:

  • legjobb 25 % - ők "pozitív illetményeltérítést", vagyis béremelést kapnak,
  • átlagos teljesítményű középső 50 % - ők csak indokolt esetben kaphatnak béremelést,
  • átlag alatti teljesítmény alsó 25 % - ők nem kapnak béremelést, sőt, a bérüket is csökkenthetik.

Ezügyben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete közösen indítottak tiltakozó petíciót az aHang felületén, amit már 10 ezernél is többen írtak alá. A tiltakozók hangsúlyozzák, Magyarország kormányának az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz (EFOP Plusz) keretében tett vállalásaiban valótlan állítások és olyan terv olvasható, amely nem a kitűzött cél megvalósítására, a pedagóguspálya vonzóvá tételére irányul, hanem arra, hogy immár uniós támogatás felhasználásával további lépéseket tegyen az intézményi autonómia lebontására, a pedagógusok kiszolgáltatottságának növelése érdekében.

Veszprémben egyébként jövő héten hétfőn tartanak majd oktatási fórumot, ahová elhívták a helyi döntéshozókat is. Minden bizonnyal ez is téma lesz.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: