2023. 03. 10., Péntek, 06:24

Saját készítésű műholddal versenyeznek a lovassys diákok

A Lovassy végzős diákjai alkotta csapat nem kis feladatra vállalkozott, elkészítettek egy saját tervezésű, italos doboz méretű műholdat a CanSat magyarországi versenyére. A verseny végéhez közeledve a csapat egyik tagja, Csuta Krisztián mesélt nekünk a projektről. 

Néhány hónappal ezelőtt összeállt négy lovassys végzős fiatal, Csuta Krisztián, Bertalan Dániel, Szauter Benedek és Tislér Levente. A mérnöknek készülő srácok beneveztek a magyarországi CanSat versenyre, ami egy középiskolásoknak szóló műholdépítő verseny. Idén 40 csapat indult, akik közül szakmai zsűri választja ki a 10 legjobbat, akinek a műszerét 1 km magásságba juttatják fel egy rakéta segítségével. A verseny lényege, hogy egy italos doboz méretű műholdat készítsenek, ami képes hőmérséklet és légnyomás mérésére, illetve ezeknek az adatoknak a továbbítására.

A csapatoknak választaniuk kellett egy második küldetést is, ami tulajdonképpen bármi lehetett. A lovassys csapat az elkészült műszerbe GPS jeladót és gyorsulásmérőt is szerelt, de itt nem állt meg a kreativitásuk, így a műszer aljában elhelyeztek egy fürjtojást.

,,Legyen valami érdekes is benne, meg valami vicces, akkor jött a fürjtojás.”

-mondta Krisztián a másodlagos küldetésről, aminek a célja, hogy a CanSat aljában lévő fürjtojást épségben visszajuttassák a földre. 

Először a fiúk egyik barátja javasolta, hogy nevezzenek, az ő bíztatására állt össze a csapat. A versenyre első lépésben egy előzetes tervet kellett leadni, azonban a folyamat során kiderült, hogy ez a verzió még néhány hibát rejtett magában. Ezért a csapat újra hozzálátott a tervezéshez és így készült el végül a CanSat. Az első verziót teljesen saját erőforrásokból, egy saját készítésű 3D nyomtató segítségével készítették el. Ezután több cégtől is kaptak pénzügyi támogatást, illetve különböző alkatrészeket, eszközöket. Ezeknek a segítségével jött létre a CanSat második verziója.

,,Egy budapesti nyomtatós cég, a Varinex kft. kinyomtatta nekünk egy nagyon modern műanyagból, amit az űriparban használnak. (…) Ez a legmodernebb, ennél feljebb már nem lehetne anyagban vagy kivitelezésben menni.”-mesélte Krisztián a támogatást nyújtó cégek kapcsán. 

A verseny eredménye március 18-án derül ki, de akármi is legyen a végeredmény, a csapat sokat tanult, tapasztalt a verseny során és a jövőre nézve is komoly terveik vannak. Munkájukra már most több helyen is felfigyeltek, meghívást kaptak például az Óbudai Egyetem tudományos konferenciájára, hogy mutassák be projektjüket.

Mi nagyon szurkolunk!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: