2023. 03. 28., Kedd, 10:17

Nyilatkozatban állnak ki az izreli tüntetők mellet!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi figyelem Izraelre fókuszált, ahol is Benjamin Netanjahu vezetésével az izraeli kormány egy olyan jogszabály-módosítást terjesztett a törvényhozás, a Kneszet elé, amely megszüntetné a bírósági rendszer függetlenségét, hogy korlátlan hatalmat szerezzen a végrehajtó hatalom számára

Az új törvény életbelépésével veszélybe került volna az izraeli demokrácia, miután az egyik legfontosabb ellenőrző és egyensúlyozó szereplőjét, az igazságszolgáltatást üresítenék ki. Hétfői sajtóértesülések arról számoltak be, hogy Netanjahu ideiglenesen meghátrált a törvénytervezet elfogadásával kapcsolatban, miután Izraelben a civil társadalom nem hagyta szó nélkül a Netanjahu-rezsim és a szélsőjobboldal antidemokratikus törekvéseit. Hetek óta több tízezres, sőt százezres demonstrációk szerveződnek országszerte, ahol a törvénytervezet elfogadása ellen tiltakoznak. Az ügy azonban még nem futott le véglegesen.

Az aHang a nemzetközi testvérszervezeteivel egy közös, globális szolidaritási nyilatkozatot adott ki, amelyben arra kérik a világ vezetőit, hogy sürgősen tegyenek aktív lépéseket az izraeli demokrácia védelmében – a térségben élő összes ember érdekében. Nyilatkozatukat megjelentették a Politico-ban is, amely a legolvasottabb, a figyelemfelhívás és a nyomásgyakorlás szempontjából legfontosabb lap, ugyanis kormány- és államfők, befolyásos politikusok és elemzők is ezt olvassák. 

A magyar szervezet emellett egy szolidaritási petíciót is indított az ügyben, amelyben kiemelik, hogy a magyaroknak nem ismeretlen az a helyzet, ami most Izraelben zajlik, hiszen hasonlóak már évekkel ezelőtt itthon is megtörtének.

“Mi, akik hiszünk a demokráciában és küzdünk a szélsőséges, autoriter politikai elitek ellen, szolidaritásunkat fejezzük ki az izraeli civil társadalom felé, akik a végsőkig kitartanak az igazságszolgáltatás szétrombolása ellen! Ki kell állnunk mindazok mellett, akik küzdenek a demokráciáért és a demokratikus értékekért! Mi tudjuk, hogy mit jelent az, amikor egy politikai hatalom maga alá gyűr mindent és mindenkit, aki nem az ő oldalán áll. Ezért még inkább fontos, hogy segítsünk azoknak, akik most néznek szembe ezzel. Segítsük és támogassuk az izraeli civileket!”

- olvasható az aHang petíciójában. Egyelőre úgy néz ki, hogy májusig eltolták a jogszabály módosítását, de az több mint valószínű, hogy a tiltakozások továbbra sem állnak le.

Nektek mi a véleményetek erről?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: