2023. 03. 30., Csütörtök, 09:30

Jön az új elektromos roller szabályozás, így kategorizálják majd őket

Az elektromos rollerek helyzete régóta vár arra, hogy átlátható, mindenki által ismert szabályozást kapjon. Ez hamarosan megtörténhez, egy új tervezet végre pontos KRESZ-szabályokhoz kötné a járművel való közlekedést.

Az egyre népszerűbb közlekedési eszközökre eddig nem vonatkoztak a KRESZ szabályok, így a rolleresek mind a bicikliutakat, mind a közutakat, sőt a járdákat is használhatták. Ráadásul még zéró tolerancia sem vonatkozott rájuk az alkoholfogyasztást tekintetében, ami nem kevés balesetet okozott:

Gondoltad volna? Az elektromos rollert használók több mint negyede ittasan sérül meg

A tervezett szabályozás szerint a 25 kilométeres végsebességű rollerek kerékpárnak minősülnének, az ennél gyorsabbak pedig segédmotoros kerékpárnak

Szerinted normális a csaj? - 120 km/h-val repesztett rollerével az autópályán - VIDEÓ

A 25 kilométer/órás végsebességű elektromos rollerekre, elektromos kerékpárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a kerékpárokra. Jelenleg Európában így van mindenhol, mi ezt követjük– mondta Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár.

Ezek a szabályozások a kis sebességű e-rollerekre, segwayekre és a rollermegosztó szolgáltatások eszközeire vonatkoznak, mivel ha a jármű végsebessége meghaladja a 25 kilométer/órát, már segédmotoros kerékpárnak minősül majd. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: