2023. 05. 05., Péntek, 13:52

„Itt már nem elég, ha kimegyünk az iskolák elé” - Több mint százan vettek részt a veszprémi oktatási fórumon

A téma az elmúlt időszak sokat kritizált státusztörvénye volt.

Csütörtök délután került megrendezésre a Veszprém a Közoktatásért csoport által szervezett fórum a státusztörvényről. A kormány tervei szerint 2023. június 1-től minden közoktatásban dolgozót – tehát az egyházi, alapítványi, magánintézmények dolgozóit is – egy egységes jogállási törvény hatálya alá terelnének. A státusztörvény mindenkire nézve rendkívül hátrányos rendelkezéseket tartalmaz, de a közalkalmazottak esetében a különbség drámai.

A fórumon több meghívott előadóval közösen azt vitatták meg a résztvevő pedagógusok, egyetemi hallgatók, szülők és civilek, hogy a bevezetni tervezett státusztörvény milyen hatással lesz az oktatásban dolgozókra és a tanulókra egyaránt. Többek között olyan kérdéseket jártak körbe, mint hogy mi vár rájuk, ha felmondanak, hogy mire kell számítaniuk, ha maradnak vagy, hogy mit tehetnek a jelenlegi helyzetben.

Az eseményen részt vett Gosztonyi Gábor a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Dr. Takács Ádám, a TASZ jogásza, valamint Dr. Oláh Veronika, a Pedagógusok Szakszervezetének jogásza is. Gosztonyi kiemelte, hogy ha a jogfosztásnak ezt a szintjét is tétlenül nézi a pedagógustársadalom, akkor a köznevelés rendszerében dolgozók a magyar munkavállalók legkizsákmányoltabbjai lesznek.

Itt már nem elég, ha kimegyünk az iskolák elé, vagy, hogy ha a pedagógusok a lyukasóriákban sztrákolnak. Össze kell fogni és cselekedni kell. A döntés pedig a pedagógusok kezében van!

A szakszervezet alelnöke elmondta azt is, hogy folyamatosak a tárgyalások a szakszervezetek és a kormány között, hogy egyességre jussanak a státusztörvény kapcsán. Már most vannak sikerek, azonban összességében továbbra sem elfogadható az új jogszabály tervezet.

Az aHang oldalán időközben pedig már közel 5000 pedagógus nyilatkozott arról, hogy a státusztörvény elfogadása esetén mérlegelik, hogy elhagyják a pályát, vagy felmondanának! A módosítás értelmében nőne ugyanis a munkateher, tovább csökkenne a tantestületek és iskolák autonómiája, romlanának a munkakörülmények és a munkajogi szabályozás is, miközben nem teljesülne a pedagógusok legfőbb követelése: a méltányos bérek bevezetése.

A Veszprém a Közoktatásért csoport a jövőben is fog még szervezni hasonló eseményeket!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: