2023. 05. 19., Péntek, 13:30

Hamarosan kezdődik a tihanyi Levendula Hetek

All you need is lavender.

Nem kevesebb, mint idén 19. alkalommal kerül megrendezésre  a Levendula hetek Tihanyban, hamarosan, 2023. június 17-2023. július 1-ig lilába öltözik a balaton félszigete. A lila színfolt nemcsak a szemnek gyönyörködtető, de számtalan módon használják a világban a mindenre is jó gyógy-fűszer és dísznövényt, felhasználására már az Ókorban jellemző volt, melyről ókori görög, római és karthagói levelelek tanúskodnak. 

Egyiptomban balzsamozáshoz használták, Angliában a pestisjárvány idején a csuklóra kötözve viselték. Évszázadokon keresztül használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer. Használták még rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre, fogfájás ellen. A 20. század elején a levendula gyógyszerként használatos, hasmenés, köhögés, fejfájás ellen, a II. világháborúban pedig sebfertőtlenítőként.

A virág felhasználására egy egész iparág épült, készítenek belőle szappant, illóolajat, gyertyát, ételek-és italok ízesítésére használják, a sor igen hosszú, érdemes ellátogatni Tihany ikonikus levendulás üzleteibe és ihletet meríteni.

Aki nem csak vásárolna, hanem otthon is felhasználná, lesz levendula szüret is, így közel két hétig mindenhonnan a levedula dől majd Tihanyban.

Ti mire használjátok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: