2023. 05. 26., Péntek, 10:35

Multifunkcionális művészeti és kulturális központtal bővül a város - Új speciality kávézó, kertmozi, bár is nyílik a veszprémi várban

A veszprémi Vár utca 17. szám alatti, régóta üresen álló épület és udvara, illetve a Tűztorony udvar és a gyilokjáró egységes térként, multifunkciós művészeti és kulturális központként, FOTON Audiovizuális Centrumként születik újjá.

A Fotonban található egy többfunkciós, kulturális célokra igénybe vehető, 63 fő befogadására alkalmas előadóterem, amelyet a korábbi bővítmény lapos tetős épületrész tovább tervezésével, új szint ráépítésével alakítottak ki. Ez a tér elsősorban film vetítéseknek, könnyű- és komolyzenei koncerteknek, színházi kamaradaraboknak, közönségtalálkozóknak, konferenciáknak és workshop-oknak adhat helyet.

A Foton elengedhetetlen részét képezi az állatbarát kávézó és a Simoga-udvar, ahol specialty kávékat fogyaszthatnak a vendégek, esténként pedig bárként funkcionál, de művészeti programok helyszíneként is hasznosítják majd.


Kulturális tematikájú beszélgetések, akusztikus koncertek, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, kézműves workshopok mind helyet kaphatnak majd ott. A kávézó és az épület tágas előterének falain képzőművészeti és fotó kiállításokat terveznek megvalósítani.


 

A 60 fő befogadóképességű tereplépcsőkön elhelyezett nézőtérrel és tágas zöld kerttel rendelkező Tűztorony udvarszabadtéri színpadán vetítéseket, könnyű- és komolyzenei koncerteket, színházi kamaradarabokat, az előadásokat követő közönségtalálkozókat terveznek a szervezők, az alsó függőkertben pedig olyan alkalmi szabadtéri rendezvényeket, melyekkel tiszteletben tartják a közelben lakók nyugalmát. A pincében található két projektteremben és a földszintirendezvény- és kiállítóteremben főként digitális tartalmakra fókuszáló, innovatív programokra várják majd a közönséget, illetve itt kap helyet a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye, a Fixír médialabor.

A június 6-ai ünnepélyes megnyitót követően június 7-étől vetítésekkel és közönségtalálkozókkal a Magyar Mozgókép Fesztivál népesíti be a Foton új közösségi tereit, ahol többek között olyan filmeket láthat majd a közönség, mint a Szürkület című, digitálisan felújított klasszikus, az Aki legyőzte az időt - Keleti Ágnes című dokumentumfilm, A helység kalapácsa vagy a Régi idők focija.

Hű!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: