2023. 06. 01., Csütörtök, 11:04

Az almádi diákok sorfalat álltak és tapsoltak, a tanárok pedig kiálltak a Kéttannyelvűből elbocsátott tanár mellett

Május 25-én a balatonalmádi kéttannyelvűből azonnali hatállyal kirúgtak egy fiatal történelemtanárt.

A hivatalos indok szerint, a követelménynél 2%-kal alacsonyabban teljesített a minősítésen, azonban nem kizárt, hogy az elbocsájtás mögött Milkovics Márton sztrájkokban vállalt szerepe bújik meg. 

Most született gyermeke, a felesége tanárként van gyeden. Az indok, hogy 2%-kal alacsonyabban teljesített a minősítésén, mint a követelmény. Feltételezések szerint a valódi ok az azonnali elbocsátásában, hogy szakszervezeti vezető tag, a sztrájkok egyik mozgatója volt. A döntés felülről jött, azaz központi utasítás volt, a diákok elmodása szerint az intézményvezető sem értett vele egyet.

Az igazságtalan eset megható hozadéka a diákok reakciója volt, melyben kivonultak a "Mi vagyunk a grund"-ra és az aulában álltak sorfalat - tapsoltak a tanárnak, akit nagyon szeretnek. 

A történtek kapcsán Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium tantestületének tagjai is nyilatkoztak az iskolában tanító történelem és állampolgári ismeretek, illetve erkölcstan és etika szakos kollėgájuk, Milkovics Márton minősítésének és munkaviszony megszűnésének ügyében.

Kiállunk amellett, hogy Milkovics Márton kollégánk új munkaviszonyt létesíthessen a tankerületnél a jogszabály által lehetővé tett legkorábbi időpontban, és újra iskolánk dolgozója legyen. Szeretnénk, hogy óraadóként a tanév végéig továbbra is elláthassa korábbi feladatait, hiszen több csoport szaktanár nélkül maradna nélküle, illetőleg szakmailag megalapozottnak látjuk, és támogatjuk, hogy a szóbeli érettségiket diákjai nála tegyék le.

Mint ismert, több mint egy éve tartanak a tiltakozások az oktatási fronton. A bevezetni tervezett státusztörvény ellen országos ellenállás bontakozott ki, egymást érik a különböző akciók és események. Veszprémben már egy hónapja tart többek között a zebraszerda akció, ahol helyi civilek hívják fel a lakosok figyelmét az oktatás súlyos problémáira. Június elsején, csütörtökön pedig a Kossuth utcán tartanak fórumot a közoktatás helyzetéről és a státusztörvényről!

Ismét zebraszerdáztak Veszprémben

Ismét zebraszerdáztak Veszprémben

Harmadik hete tart a városunkban az akciósorozat.

Hogy milyen nagy a gond, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az aHang oldalán már közel 5000 oktatási dolgozó nyilatkozott arról, hogy a státusztörvény bevezetésével felmondanának, vagy legalább is elgondolkoznának a pályájuk elhagyásán. Már most óriási a szaktanárhiány az iskolákban, ami jelentős problémát fog okozni a jövőben. A problémát pedig csak tovább tetőzi, hogy a tanárképzésben pedig nagyon nagyarányú a lemorzsolódás, de a korai pályaelhagyás, valamint a tanárikar idősödő korfája miatt is hosszú távon megoldhatatlan probléma lesz az utánpótlás.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: