2023. 06. 29., Csütörtök, 19:13

Elutasították a diákok által benyújtott összes népszavazási kérdést

A Nemzeti Választási Bizottság csütörtök délután mind a hét kérdést elutasította.

Mint ismert, az Egységes Diákfront (EDF) május másodikán hét népszavazási kérdést nyújtott be az oktatás megreformálásáért. A Nemzeti Választási Bizottságnak 60 napja volt, hogy elbírálja a kérdéseket, ezt pedig egészen az utolsó pillanatokig húzták, megvárva, hogy véget érjen a tanév. A hét kérdés többek között olyan témákat tartalmazott, mint hogy jöjjön létre önálló oktatási minisztérium, hogy nevezessék be a státusztörvényt, hogy növekedjen a pedagógusok alapilletménye, valamint, hogy kapják vissza az oktatási dolgozók a sztrájkjogukat.

A Nemzeti Választási Bizottság csütörtökön délután tárgyalta a diákok hét kérdését, és mind a hét benyújtott referendum kérdést elutasították. Az EDF-fel együttműködő, a diákok ügyét támogató aHang az ügyben így nyilatkozott:

A Bizottság úgy határozott, hogy a magyar állampolgároknak nincs joga véleményt nyilvánítani a szegregált oktatás helyzetéről, egy független Oktatási Minisztérium létrehozásáról, vagy a pedagógusok sztrájkjogának visszaállításáról.

Az aHang, az EDF, valamint számos szakmai szervezet továbbra is küzd az oktatás megreformálásáért. Mint írják, az NVB döntése nem tartja vissza őket, nem állnak meg, és nem hallgattathatják el őket. Továbbra is várják az aktivisták jelentkezését az oktatási kampányukhoz. A benyújtott népszavazási kérdések itt érhetők el.

Nem csak a diákok adtak be népszavazási kérdéseket az oktatás kapcsán. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) öt kérdést fogalmazott meg, amelyeket szintén elutasított a Nemzeti Választási Bizottság. Azonban szintén csütörtöki hír, hogy a PSZ a felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, aki megváltoztatva a NVB döntését – két népszavazási kérdést hitelesített.

Az alábbi két kérdését hitelesítette a Kúria a PSZ-nek:

  • „Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”

Korábban az NVB ezekről úgy vélekedett, hogy megválaszolásukhoz a választópolgároknak nincs kellő szakmai és jogi ismeretük. Hogy a jövőben a két kérdésből valóban lesz-e a népszavazás, azt még nem tudni, sem azt, hogy a diákok által kezdeményezett 7IGEN-es népszavazási kampány hogyan fog folytatódni.

Tegye fel a kezét, aki meglepődött az NVB döntésén…

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: