2023. 07. 18., Kedd, 10:30

2023 a valaha mért legforróbb évnek ígérkezik

Az elmúlt 200 év minden melegrekordja megdőlni látszik. 

A feljegyzések 1850-es kezdete óta a legmelegebb június után egy új elemzés szerint 81% az esélye annak, hogy az idei lesz a valaha mért legmelegebb év.  

Európa legnagyobb részét, az Egyesült Államokat és Ázsiát egyidejűleg hőhullámok fojtogatják, az El Nino egyre erősebb a Csendes-óceánon, a forró júniust pedig egy olyan július követi, amelyben már most a történelem tíz legmelegebb napját jegyezték fel. Minden jel arra utal, hogy 2023 lesz az emberiség legmelegebb éve - írja a VG

A kutatók csak januárban fogják véglegesíteni a rangsorukat, amelyben jelenleg 2016 és 2020 holtversenyben van a „legmelegebb év” címéért. A Berkeley a növekvő forróságot annak tulajdonítja, hogy az évtizedek óta ismert klímaváltozás ellenére még mindig nem csökkentjük a fosszilis energiahordozók használatát.

Az elmúlt 23 évből 22-ben a valaha volt legmagasabb hőmérsékletet mérték, és az átlaghőmérsékletek is folyamatosan nőnek. A klímakutatók figyelmeztetnek, hogy ezt csak úgy lehet megállítani, ha az emberek azonnal és drasztikusan csökkentik a légszennyező anyagok használatát.

Már a saját bőrünkön érezzük...

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: