2023. 07. 18., Kedd, 15:01

Mely sporteseményekre fogadnak a világon a legtöbben?

A sportfogadási ágazat évről évre növekszik és fejlődik. Becslések szerint, csak az amerikaiak évente több mint 150 milliárd dollárt fogadnak sporteseményekre és versenyekre. Globális szinten pedig több százmilliárd dollárról van szó.

fogadóirodák virtuális környezetben történő fejlődésével, de a fizetési módokkal is rohamosan nőtt a játékosok száma, a megjátszott összegek százmilliárd dolláros nagyságrendűek. Magyarországot is beleértve, egyre több online sportfogadási platform kezdett megjelenni, amelyek egy része kripto-fizetést is elfogad. Az említett összegek az összes sportversenyre vonatkoznak, de egyesek sokkal nagyobbak, mint mások. Az alábbiakban a világ legtöbbet fogadott eseményeit szedtük egy csokorba.

Még mindig a futball az első

A labdarúgás rendkívüli népszerűségnek örvend világszerte, érthető, hogy első helyen szerepel. A futball minden izgalma a labdarúgó-világbajnokságban csúcsosodik ki, egy négyévente egyszer megrendezett nemzetközi versenyen, amely a sportrajongók túlnyomó többségét vonzza mindenhonnan. A második világháború okozta szünetet leszámítva 1930 óta négyévente rendezik meg a versenyt.

A futball a világbajnokságon kívül más, a fogadók által kedvelt rendezvényeket is kínál, mint az UEFA-bajnokok Ligája, az Európa-liga, a Copa America vagy a labdarúgó-Európa-bajnokság. Évente több százmilliárd eurónyi fogadás forog ezek körül, de a sok szabályozatlan piac miatt meglehetősen nehéz pontos számot szerezni.

Super Bowl

Bár viszonylag távol áll a világbajnoki fogadásoktól, az amerikai futball a második helyen áll a legtöbbet fogadó sportesemények listáján. Ez a nemzeti bajnoki döntőnek, a Super Bowlnak köszönhető, amely szinte nemzeti ünneppé vált az Amerikai Egyesült Államokban. 2022-ben a Cincinnati Bengals és a Los Angeles Rams mérkőzését több mint 110 millióan nézték, és körülbelül 7 milliárd dollárnyi sportfogadást gyűjtöttek össze.

Maga a meccs azonban csak egy része annak, amiért az eseményre nagy a fogadások száma. Sokan eltérnek a legjobb sportfogadási stratégiáktól, és olyan szegmensekre fogadnak, amelyek nem kapcsolódnak a eseményhez, például ki énekli majd a himnuszt.

Márciusi őrület

Az éves NCAA kosárlabdatorna, a March Madness 67 kieső mérkőzést tartalmaz három hét alatt, és egy másik sportesemény az Egyesült Államokban, amely majdnem annyi figyelmet élvez, mint egy nemzeti ünnep.

A becslések szerint 2022-ben az egész esemény tétje közel 8 milliárd dollár volt. Nem abszurd becslés, figyelembe véve az egyetemi sportok népszerűségét az Egyesült Államokban. A fogadási piacok itt is változatosak, a klasszikus fogadások mellett a szurkolók figyelik és fogadnak bizonyos játékosok egyéni teljesítményére.

Lóverseny, a sportesemények népszerű fogadásai között

Magyarországon nem túl népszerűek a lóversenyek, globálisan azonban ezek teszik teljessé a sporteseményekre vonatkozó népszerű fogadások listáját. Az összegek valóban nem emelkednek a fenti versenyszámok szintjére, de még így is lenyűgözőek.

A Kentucky Derby és a The Grand National azok az események, amelyek következetesen növelik a lóversenyfogadások volumenét. A híres Kentucky Derby, amelyet a louisville-i Churchill Downs versenypályán rendeztek meg, amely a tavalyi évben még jobban kiemelkedett a 148. futamban, amikor Rich Strike, egy 80 feletti minősítésű ló nyerte meg a versenyt.

A Grand National a második legnagyobb lóverseny, amely felkerült a legtöbbet fogadott sportesemények listájára, 1839 óta rendezik az angliai Liverpoolban. Ellentétben az olyan pályaversenyekkel, mint a Kentucky Derby, a Grand National kerítéseket és árkokat is tartalmaz. Az emberek 2023-ban is előszeretettel fogadtak rá, aminek jelentős része online történt.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: