2023. 07. 26., Szerda, 08:00

„Célunk, hogy kiszakítsuk a szürke hétköznapjaiból a látogatót” – interjú a Meme Múzeum alapítójával

Egy évvel ezelőtt írtunk egy cikket Magyarország – és talán egész Európa – első és egyetlen Meme Múzeumáról. Azóta rengeteg minden történt a múzeummal, sőt hamarosan egy új, sokkal nagyobb helyre költöznek. Az elmúlt egy év kihívásairól, történéseiről és a jövőbeni tervekről beszélgettünk Heller Z. Péterrel, a Meme Múzeum alapítójával.

Elsőre talán furcsának hangzik, hogy nyílt egy múzeum, ahol fizikailag megtekinthetjük az online világban élő mémeket, de aki ellátogatott már Budapesten a Meme Múzeumba, az pontosan tudja, hogy igen lehetséges ezt a kettőséget egy helyen megjeleníteni.

Itt egy csillámf*szlámát is meglovagolhatsz - megnyílt az első magyar meme múzeum

Itt egy csillámf*szlámát is meglovagolhatsz - megnyílt az első magyar meme múzeum

Megnyílt Magyarország első, a világ harmadik - de egyetlen jó - meme múzeuma.

Fél évvel ezelőtt személyesen is ellátogattam a múzeumba, hogy megnézzem, milyen az életnagyságú, meglovagolható csillámfaszláma, és hogy beülhessek a „This is fine” mém díszletébe. Az abszurditásra rá tesz az is, hogy minden látogató egyedi tárlatvezetést kap, ahol hallhatunk a mémek eredetéről, történeteiről és a fejlődéseiről. A Múzeum azonban nagy változás előtt ál, új helyre fognak költözni, ahol a mostanihoz képest sokkal nagyobb térben merülhetünk majd el a mémek világában. Heller Z. Péterrel, a múzeum alapítójával és vezetőjével arról beszélgettünk, hogy mik voltak az elmúlt egy év kihívásai, milyen nehézségekkel kellett szembenézniük és milyen tervekkel vágnak neki a következő időszaknak.

Több mint egy éve írtunk egy bemutató cikket a Meme Múzeumról, ami nem csak Magyarországon, de egész Európában egyedülálló. Hogyan emlékszel vissza az elmúlt egy évre? Mik voltak a legfontosabb történések?

Közel 3000 legfontosabb történés volt az évben, ugyanis nagyságrendileg ennyi látogatónk volt és minden egyes alkalom a legfontosabb. Célunk, hogy kiszakítsuk a szürke hétköznapjaiból a látogatót és megadjuk azt az alaphangulatot, hogy 40 percig önfeledten érezze jól magát nálunk. Egyébként izgalmas és mozgalmas egy év van mögöttem, ami rengeteg tanulással járt és leckével. Két dolog volt, amit egy életre megtanultam ez idő alatt. Az egyik, hogy az emberek alapvetően hihetetlenül jó fejek, a másik, hogy „olyan még nem volt, hogy ne legyen sehogy”. Nehéz időszak volt üzletileg a tavasz, hisz ekkor jönnek ki a téli rezsi számlák és cégként mi kiestünk a védelemből, így közel milliós összegeket kellett ekkor kifizetnünk, ráadásul több adó fizetése is a tavasszal esedékes.

Ebben az időszakban bevallom nehéz volt emlékezni arra, hogy miért is csináljuk a múzeumot. Ugyanakkor rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk és kapunk a látogatóktól. Ebben az időszakban volt, hogy egy édesanya a tárlatvezetés végén kijött hozzám, és amíg a gyerkőc bent memeket csinált az apukával, ő megköszönte azt, hogy a tárlatvezetés során nem csak felhozunk nehéz, de fontos témákat és társadalmi kérdéseket, de nagyon szórakoztató módon adunk válaszokat ezekre és nem szájbarágósan vagy erőltetetten kerülnek elő.

Ez volt az a pillanat, mikor visszataláltam oda, hogy mit szeretek a múzeumban és miért éri meg csinálni minden nap. Úgy igazán a fontos történések a színfalak mögött történtek és vannak folyamatban, ezek közül nem mesélhetek mindegyikről, de nagyon izgalmas dolgok folynak a háttérben.

Szintén egyedülálló múzeumok tekintetében az a jegyrendszer, amit kitaláltatok. Erről tudnál kicsit mesélni, hogy pontosan hogy is zajlik és miért döntöttek ennek bevezetése mellett?

Szeptemberben már eléggé valósággá vált az a válság, amivel riogatták az embereket a Covid óta. Egyszerűen a forint értéke lefeleződött, főleg ha az élelmiszerárakat nézzük. Konkrétan kétségbe ejtő volt megélni azt, hogy mennyi sajt ára. Ne is beszéljünk róla, mert felfordul a gyomrom, ha ki kéne mondanom, hogy mennyit kértek 1 kg trapistáért. Jött be a válság és nekem erős vízióm van a Múzeummal kapcsolatban, ami párhuzamban van a személyes küldetésemmel: Hiszek abban, hogy meg lehet változtatni a világot és ez egyéni szinten kezdődik, és ha csak egy embernek fel tudjuk dobni a napját, már tettünk valamit egy egészségesebb, vidámabb világért. Ott voltunk, hogy az embereknek egyre kevesebb a pénzük, a megtakarításukat a megélhetésre költik és én nem akartam, azt hogy egy ilyen nehéz helyzetben le kelljen mondani a kultúráról és szórakozásról csak amiatt, mert esetleg nem tudnák kifizetni a fix jegyárainkat. Mert egy család bárhova megy az húzós összeg.

Így váltottunk és eltöröltük a fix jegyárakat. A látogatók a látogatás végén fizetnek és annyit, amennyit úgy érzik kaptak a múzeumtól. Így nem kell választani, hogy sajtot vesznek vagy kikapcsolódnak és 40 percre elfelejtik, mi van körülöttünk.

Vannak ugyan támpontok, például az, hogy nekünk mennyibe kerül 1 óra üzemeltetés, látogatók által fizetett előző heti átlag, de ezek csak mankók és nem kötnek senkit. Mindenben úgy működünk, mint egy akármilyen hely, van pénztárgép, kártya terminál, tudunk visszaadni, áfás számlát kiállítani stb., csupán annyi a különbség, hogy a látogató dönti el, mennyit szeretne fizetni.

A jól tájékozódó követőik tudhatják, hogy amellett, hogy a külföldi vendégek körében is népszerű a Múzeum, már más országokból is kaptok ajándékba mémeket. Ez hogy zajlott?

Ez nekem is hihetetlen volt, amikor történt. Csak pislogtam, és ismételgettem, hogy “ilyen nincs”. Ugyanis egyik nap jött egy fiatal olasz pár és mondták, hogy hoztak nekem egy ajándékot. Én meg csak, néztem, hogy „hogy mi, miért?”. Ekkor elővett a hölgy a táskájából egy A4-es kemény lapot, amin egy olasz meme volt. Elkezdtünk beszélgetni és kiderült, hogy ez a két arc csak és kizárólag azért jött Magyarországra, mert hallották, hogy van egy Meme Múzeum és be kell hozniuk a kedvenc olasz templatejüket ide. Tiktokon vettünk is fel egy rövid videót, ahol pár szóban összefoglalják miről is szól a meme, amit hoztak.

Nagy változást hoz a Múzeum életébe, hogy elköltöztök. Mit kell tudni az új helyről és mikorra várható ott a nyitás?

Ez egyébként óriási lépés lesz sok szempontból és persze az életünk is könnyebb lesz az V. Kerületi önkormányzat nélkül. A VIII. Kerületi önkormányzat írt ki pályázatot használaton kívüli helyiségek hasznosítására önkormányzati célokkal összefüggésben. Alapvetően ez egy erősen támogatott bérleti szerződést takar, azért merem ezeket elmondani, mert teljesen nyilvános pályázatok ezek.

Látogatóknak tárlatvezetés során úgy szoktam mondani, hogy a VIII. Kerület igyekezett meggyőzni minket, hogy hozzájuk költözzünk, mi meg nem tudtunk nemet mondani egy ilyen lehetőségre.

De mi is ez a lehetőség? A múzeum hamarosan (tervek szerint október 1-el teljesen, addig pedig részlegesen) a Harminckettesek terére fog költözni, 306 nm-re. Ez egyébként 4x akkora hely, mint ahol most vagyunk. Itt fog tudni a múzeum olyanná válni, ahogy nekem megszületett a fejemben. Sokkal több meme, sokkal több történelem lesz már majd itt. Nyilván ekkora területet feltölteni tartalommal rengeteg kreatív energia és itt számítok a látogatók segítségére is.

Lesznek nyár végén olyan alkalmak, amikor el lehet jönni és a felújítás alatt a helyszínen körbejárni és ötletelni, hogy milyen memek legyenek, milyen szobrok, díszletek vagy egyéb interaktív vagy érdekes megjelenések, és akinek az ötletét megvalósítjuk, vagy épp ő valósítja meg nekünk, az bérletet kap majd az összes eseményünkre. Még nagyon cikáznak az ötletek, mondhatni most van a sziporkázós szakasz. Ami már biztos, hogy lesz egy pályázat művészeknek, aminek keretében megjelenést biztosítunk a múzeumban, amennyiben saját kedvenc memejük megvalósítják valamilyen művészeti módon, legyen az rézkarc, üveg szobor, stb. Pont ez a jó a művészetben, hogy végtelen módja van. Itt már lesznek eseményeink is, mert lehetőségünk lesz kialakítani egy előadó termet, ahol nemcsak meme oldal adminokkal lehet majd találkozni, de egyéb programokat is csinálunk.

Ha még nem voltatok a Meme Múzeumban, akkor csekkoljátok a nyitvatartásukat, és a következő budapesti utazás során mindenképpen látogassátok meg őket!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: