2023. 08. 13., Vasárnap, 10:26

Tiltakoznak a szakszervezetek kivéreztetése ellen

Két nap alatt több mint kétezerötszáz szakszervezeti tag, magyar munkás és szolidáris állampolgár fejezte ki határozott tiltakozását a szakszervezetek megbénítását célzó jogszabály-tervezet ellen.

A VDSZ, a PDSZ, valamint az MKKSZ levélküldő kampányt indított az aHang felületén, ahol a Miniszterelnöki Kabinetiroda által “társadalmi egyeztetésre” benyújtott tervezetről mondják el a véleményüket. A kampányhoz csatlakozott az Autonóm Területi Szakszervezet, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete is.

Felhívásukra már több mint kétezren küldtek levelet a társadalmi egyeztetést lebonyolító hivatalos email címre (tarsadalmiegyeztetes@kormanyiroda.gov.hu), a tiltakozó levelükben azt írják többek között, hogy:

A változtatás egyedül arra alkalmas, hogy ellehetetlenítsék a szakszervezeteket, és csorbítsák a munkavállalók lehetőségeit a kollektív fellépésre, cselekvésre.

Mint ismert, a kormány egy új jogszabálytervezetet nyújtott be, amely ismét a szakszervezetek, így a dolgozók jogait csorbítaná azzal, hogy a szakszervezeti tagdíjat a munkáltató nem vonhatná le a tagdíjat fizető dolgozó béréből. Ezzel a lépéssel nem csak a szakszervezetek működését lehetetlenítik el, hanem súlyos következményekkel járhat a kollektív jogok gyakorlására is. Megszűnhetnek kollektív szerződések és a bértárgyalási feltételek is drasztikusan romlanak.

Az aHang szerint ez a tervezet egy újabb bosszú, egy újabb támadás és egy újabb kivéreztetés. A kormány ezúttal a szakszervezeteket vette célba. Azokat a szervezeteket, amelyek ma óriási küzdelemben próbálják meg képviselni a magyar dolgozók és munkások érdekeit. Tiltakoznak, mert felelős és szolidáris állampolgárokként nem engedhetik meg, hogy még jobban veszélybe sodorják a dolgozókat!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: