2023. 09. 12., Kedd, 14:31

Sportcipő aktív gyerekeknek – íme, néhány, a választást megkönnyítő jó tanács!

A gyerek sportcipő kiválasztása nem feltétlenül egyszerű feladat. Igaz, olykor a növekedésnek köszönhetően egy-egy szezont sem húz ki a kiszemelt modell, de ez még nem jelenti azt, hogy akkor teljesen mindegy, milyen paramétereket testesít meg. Korántsem!

Milyen tényezőket érdemes figyelembe venni?

Sokan követik el azt a szarvashibát, hogy olyan gyerek sportcipő mellett teszik le a voksukat, ami méretben kicsit, vagy jóval nagyobb, mint ami aktuálisan a gyerkőc számára ideális. Nyilván a háttérben meghúzódó gondolatmenet logikus, ha nagyobb a cipő, mint amekkora jelenleg optimális, akkor tovább tart, tovább hordható, mert még egy darabig elkísérheti a lurkót az útján. Ez igaz, ugyanakkor az is vitathatatlan, hogy a túl nagy cipő viselése minden csak nem kényelmes, és a legkevésbé sem egészséges. Konkrét vázrendszeri torzulásokhoz vezethet, ha a járást ez a feltétel mintegy akadályozza.

A másik ugyan aprónak tűnő, mégis nagy jelentőségű kritérium a zokni vastagságának figyelembe vétele. Különösen ősszel, amikor már csípősek a reggelek, és előfordulhat, hogy picit vaskosabb zokni keveredik elő a fiókból. Ezzel nincsen baj, de egy erőteljes zokni akár fél vagy egy méretet is jelenthet pluszban. Ha történetesen az őszi cipő esetében borítékolható a vastag zoknis hordás, akkor egyrészt érdemes a CCC üzleteiben személyesen felpróbálni, melyik az a méret, ami ténylegesen megfelelő, másrészt a zokni onnantól kezdve elmaradhatatlan kellék, hiszen csak így stimmelnek a részletek.

A speciális tulajdonságok is fontosak. Egyes gyerkőcöknek például a supinált kialakítás az, ami ideális, megint másoknak az optimális talpbetét járulhat hozzá a fokozott komforthoz. Ezeket a teljes mértékben személyre szabott kiegészítő kritériumokat célszerű prioritásként kezelni, főleg azért, mert gyermekkorban nagyon gyorsan, egyúttal dinamikusan változik a test szerkezete. A csontok sűrűsége épp úgy módosul, mint az ízületek esése, vagy az izomzat tónusossága, ezzel együtt pedig a vázrendszer egésze alakul. Ha minden feltétel adott az egészséges járáshoz, akkor az egyet jelent az ideális tartás kialakulásával, ami vitathatatlanul aranyat ér.

Mennyire számít a kellem?

Természetesen nagyon is! A gyermekek is szeretik, ha a cipőjük pont úgy néz ki, ahogy azt ők elképzelték. A CCC színpompás felhozatalából mondjuk nem nehéz választani. Egyes típusok konkrétan azokra a modellekre hajaznak, amiket a felnőttek is viselnek. Hiába, nem lehet eléggé korán elkezdeni a felnövés iránti vágyakozást, de erre talán még te is emlékszel a saját gyerekkorodból! Mindenképpen kifizetődő taktika olyan lábbelit választani, ami a lurkónak tényleg, igazán, szívből tetszik, mert kizárólag így borítékolható, hogy nap, mint nap örömmel induljon útnak.

Az aktivitás mértéke lényeges szempont?

Nagyon is! Minél komolyabb kihívásokat kell elviselnie a gyerek sportcipőnek, annál strammabb modellben ildomos gondolkodni. A megerősített orr- és sarokrész például sokat segíthet abban, hogy idejekorán ne kopjon el a cipő. Ha pedig megvan a befutó variáció, akkor az a CCC online felületén pillanatok alatt megrendelhető.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: