2023. 10. 05., Csütörtök, 10:00

Mától vetítik Veszprémben is Reisz Gábor díjnyertes filmjét

A „Magyarázat mindenre” ott lesz az Európai Filmdíj esélyesei között is.

Október ötödikétől, azaz a mai naptól vetítik a mozikban Reisz Gábor új filmjét, a „Magyarázat Mindenre”-t. Az alkotás szeptemberben elnyerte a legjobb film díját az A kategóriás velencei filmfesztivál “Orizzonti” szekciójában. Főszerepben láthatjuk majd Rusznák Andrást, Adonyi-Walsh Gáspárt, Znamenák Istvánt, Urbanovits Krisztinát és Kizlinger Lillát is.

A film egy gimnazista szemüvegén keresztül mutatja be a két részre szakadt társadalom feszültségeit és azoknak a felszínre töréseit. Szerelem, érettségi, oktatás, világnézetek és a társadalmi különbségek. Ezek mind-mind megjelennek Reisz Gábor művében, ami ott lesz az Európai Filmdíj esélyesei között is. Így szól a film ismertetője:

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

A Balaton Plázában csütörtökön 13.00-tól, 16.00-tól és 19.00-tól.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: