2023. 12. 08., Péntek, 11:48

Trükközhetett az inflációs adatokkal a KSH?

via

Baj lehet a magyar infláció számítási módszerével.

Az, aki nem érzékeli, hogy mennyivel olcsóbb lett az élet Magyarországon, talán nem téved. Győzelmi diadalról szóltak a gazdasági hírek - egyszámjegyűre zsugorodott az infláció mértéke az év végére.

A Reuters arról írt, hogy a 9,9%-os infláció bejelentése után néhány szakember azt vetette fel, hogy talán a KSH is hozzájárult „unortodox számítási módszerekkel” a kormány kitűzött céljának teljesítéséhez.

Idézi a hírügynökség cikke a KSH szerdai közleményét, melyben határozottan visszautasítják a vádakat, kiemelve, hogy az inflációs adatokkal kapcsolatos számításai "teljes mértékben összhangban vannak az európai statisztikai iránymutatásokkal".

Az Eurostat most azt közölte, hogy "rendszeres párbeszédet folytat valamennyi EU-tagállam statisztikai hivatalával a HICP-statisztikák (Harmonizált fogyasztói árindex) statisztikáinak harmonizációjával és fejlesztésével kapcsolatos kérdésekről", és rendszeresen ellenőrzi a módszertani irányelvek betartását is – írja a frisshirek.hu.

Magyarország esetében az Eurostat tárgyal a KSH-val az energiainfláció számítási módjáról

- közölte a sajtóiroda.

Arra a kérdésre, hogy a tárgyalások eredménye vezethet-e a korábbi magyar inflációs adatok felülvizsgálatához, az Eurostat azt válaszolta, hogy ezek "elvileg megengedettek, de nagyon ritkák is". További részleteket nem közölt a tárgyalásokról.

UPDATE:

Cikkünk megjelenésével egy időben nyilatkozatot adott ki a KSH arról, hogy nem igaz, hogy az Eurostat vizsgálódik a magyar inflációszámítás miatt (via 24.hu), illetve megjelentek a legújabb inflációs adatok is: a novemberi infláció 7,9%-ra zsugorodott. (24.hu)

Az ügyben korábban megszólalt a Magyar Nemzeti Bank is

Ezek szerint a magyar infláció mérésében bekövetkező módszertani változásokat az Eurostat validálja és rendszeresen auditálja is.

Ezek a szabályok a jegybank válasza szerint biztosítják, hogy a magyar statisztikai hivatal közleményei megbízható képet adjanak a magyar inflációról, megfelelve a nemzetközi standardeknek és szabályoknak.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: