2023. 12. 29., Péntek, 12:00

Véget ért a Veszprém Generation projekt - Összefoglaló

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

A VeszprémGeneration egy olyan különleges ifjúsági program, amely a veszprémi fiataloknak szól, az ő igényeik mentén indult el. A 2021-től 2023 végéig tartó közös munka pedig teljes egészében a fiatalok aktív bevonásával zajlott. A projekt a városban élő, vagy tartózkodó fiatalok igényei mentén jött létre, miután az
általunk végzett szükségletfelmérések alapján kiderült, hogy kevés olyan kültéri helyszín, közösségi tér, találkozási pont találhat a városban, amelyeket a fiatalok magukénak éreznének. Ennek apropóján 4 csapatot alkottak a fiatalok, képzésen vettek részt, majd mentorukkal és coach támogatása mellett dolgoztak a tervezésen és kivitelezésen, mely során 4 küldtéri találkozási pontot hoztak létre a városban. Ezt követően 2023-ban helyszínenként 3 esemény valóst meg, így összesen 12 alkalommal szervezhettek programokat a fiatalok kortársaiknak. 

A Waldorfos csapat a Kolostorok és Kertek Völgyét tűzte ki a találkozási pontjuk helyszínéül, ahol is egy filagóriát helyeztek el. Készültek népi táncházzal, zsonglőr játszóházzal és élmény festéssel, melyek mindegyike hatalmas sikert aratott kicsik és nagyok körében egyaránt.

A VEDIÖK csapata úgy álmodta meg találkozási pontját, hogy az több különböző funkciót is betöltsön. Egy kis rendezvénytér, ami teret ad különböző előadásoknak, így a
színpad lett a központi eleme a pontnak. Első programuk egy költészet napi slam poetrys esemény volt, ezután készültek egy Halloweeni tökfaragással és végül utolsó programuk keretén belül a veszprémi Feltöltő Ponttal közösen megtisztították a Völgyikút környékét a szeméttől.

A bűvész csapat találkozási pontja talán a legkézenfekvőbb, hiszen a Szerelem-sziget névre ráerősítve álmodtak meg egy hatalmas szívet, ami egyszerre funkcionál találkozási és selfie pontként is. A helyszín festői hangulata már önmagában is Veszprém ékköve, a szív megfelelő részére állva azonban 
a Veszprémi Vár kerül a fotó hátterébe. Első eseményük stílszerűen a Valentin-nap köré épült, melynek középpontjában a szeretet állt, így aztán nem csak szerelmes párok, de barátok, családok érkeztek együtt ünnepelni a szeretet ünnepét. Ezt követően egy örömdobolást, majd végül egy pikiniket szerveztek az Pannon Egyetem nemzetközi hallgatóival. 

A 82-es csapat a belvárost célozta meg: Az általunk megálmodott találkozási pont egy kis beugró oázis a Kossuth utcán, melynek az volt a célja, hogy a belváros kicsit színesebb és zöldebb legyen. A kivitelezés után 3 eseményt szerveztek ők is, egy kis délutáni dzsemborit, egy pólófestést Gyulai Attilával és végül a Veszprém Generation projekt utolsó programját a Rondapulcsis hacacárét a Kossuth utcán. Ez utóbbi kiváltképp nagy nészerűségnek örvendett a Veszprémiek körében. Rengetegen érkeztek velük hangolódni a karácsonyi ünnepekre. 

Rendkívül hálásak és büszkék vagyunk erre a programra, elsősorban azért, mert a résztvevő fiatalok három éven át, önkéntesen kitartottak a projekt mellett, ami nem kevés kihívást tartogatott. Másrészről mert velük együtt kipróbálhattuk, milyen az, amikor átadjuk a program teljes egésze alatt az irányítást a fiatalok kezébe. Az idő pedig őket igazolta, mind a megálmodott helyszínek, mind a programok tekintetében bebizonyosodott, hogy a generációjuk fiataljai szeretik ezeket a helyszíneket, használják, szívesen tartózkodnak ott. Reméljük a jövőben önállóan is szerveznek majd eseményeket ezekre a helyekre. Még soha nem építettünk a városba semmit, nem tudtuk, ez mivel jár, de végülis nem kevés buktatón sikerült átjutnunk a fiatalok csapataival együtt, ami mind a résztvevőknek, mind az alapítványunk munkatársainak jelentős tanulási helyzeteket adott. Szívesen tekintünk majd vissza erre a projektre, amely mindenképpen mérföldkő volt szervezetünk életében - összegezte Takáts Emese a Lélektér Alapítvány elnöke.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: