2024. 01. 09., Kedd, 14:41

Rekordmennyiségű adatot kért ki a kormány a Facebooktól

Még soha ennyi személyes adatot nem kért ki a magyar kormány a Facebooktól.

A magyar hatóságok tavaly fél év alatt annyi információt kértek a felhasználókról a Facebooktól, mint 2021-ben egész évben.

Viszont a Meta jogi csapata az esetek alig felében teljesítette a magyar kéréseket.

A Facebook anyacége, a Meta közzétette a 2023 január-június közötti időszak adatait a különböző állami, hatósági adatkérésekkel kapcsolatban, és kiderült, hogy rekordmennyiségű információt akartak megszerezni a felhasználókról a világ kormányai és intézményei – írja a Portfolio, amit a Forbes szemlézett.

Tavaly január és június között rekordszámú adatigénylést adtak be a világ államai a Facebookhoz, azonban a magyar hatóságok fél év alatt annyi információt kértek a felhasználókról, mint 2021-ben egész évben. Viszont a Meta jogi csapata az esetek alig felében teljesítette a magyar kéréseket.

Összesen 271 692 darab kérvényt kaptak a Facebook-profilokkal kapcsolatban, amelyek összesen 496 372 darab fiók esetében kértek adatokat. Ezek közül 4195 darab sürgősségi kérvényt nyújtottak be globálisan.

Soha ennyi hatósági adatkérés nem érkezett még a Facebookhoz egyetlen év alatt.

Kíváncsi a magyar kormány

Magyarországról jóval több megkeresést kapott a közösségi platform üzemeltetője, mint a korábbi években.

Míg 2022 első felében 625, a második félévben pedig 620 darab kérvényt, vagyis egész évben 1224 darab megkeresést adtak be itthonról, addig

a 2023 január-júniusi időszakban rekordszámú, 1033 darab adatkérést küldtek a Metának 1413 felhasználói fiókra vonatkozóan.

Azt a Facebook jelentése nem ismerteti, hogy ezeket milyen jogcímen küldték be a magyar hatóságok, mindössze annyit közöltek csak, hogy 13 esetben kaptak sürgős, vészhelyzeti kérvényt.

A Facebook csak az ügyek 50,63 százalékában küldött adatokat, a többi esetben visszadobták a kérvényt.

Ez jóval rosszabb arány, mint más európai országok esetében, a szomszédos Romániának 62,88 százalékban, Csehországnak 77,23 százalékban, a franciáknak pedig 84,2 százalékban küldtek profilinformációkat a Metától.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: