2024. 01. 12., Péntek, 09:56

Az ittas sofőr és barátja sem szólt a velük utazó lányról, aki miután kizuhant a kocsiból életét vesztette

Az emberek segíteni akartak, de elhallgatták, hogy rajtuk kívül más is utazott a járműben.

Halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy ittasan balesetet okozó sofőrrel szemben, míg utasát az ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának vétségével vádolja.

A vádirat szerint a 30 éves elkövető és 24 éves barátja 2023. március 18-án éjszaka egy Várpalotához közeli község szórakozóhelyén italozott, és az ügy sértettje - egy fiatal nő - is itt töltötte az estét a barátaival. Az erősen ittas vádlottak hajnalban elhatározták, hogy személygépkocsival hazamennek Várpalotára, amikor is a sértett, bár barátai a sofőr ittassága miatt igyekeztek erről lebeszélni, beült hozzájuk, hogy hazavigyék.

A 30 éves vádlott elindult Várpalota felé, ám röviddel ezután egy balra ívelő kanyarban a megengedettnél gyorsabb, mintegy 100 kilométer/órás sebességgel letért az útról és az árokba hajtott. A jármű közel negyven méter után az árok falának ütközött, majd a hossztengelye körül többször átfordult és a tetején állt meg. A hátul ülő sértett, aki nem volt bekötve, kizuhant a járműből, míg a két elöl ülő és biztonsági övet használó vádlott könnyebb sérülésekkel szállt ki az összetört gépkocsiból. 

A vádlottak a helyszínen megálló és segíteni akaró emberek elől elhallgatták, hogy az autóban rajtuk kívül más is utazott, és elküldték őket, majd miután egy szemtanú mégis bejelentést tett, a kiérkező rendőröknek és tűzoltóknak sem adtak számot az utasról, sőt megtalálása után is azt állították, hogy nem velük utazott és nem tudják kicsoda. A nő a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy röviddel később a helyszínen elhunyt, és életét az időben érkező orvosi segítség sem menthette volna meg.

Az ügyészség a sofőrrel szemben börtönbüntetés, közügyektől és járművezetéstől eltiltás, valamint pénzbüntetés kiszabására, míg a barátjával szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: