2024. 01. 26., Péntek, 10:02

Megfoszthatják Magyarországot az uniós szavazati jogától, ha tovább blokkol Ukrajna finanszírozása ügyében

A Politico szerint erős erre az indíttatás. 

A Politico cikke szerint megfoszthatják Magyarországot az uniós szavazati jogától, azaz valóban életbe léphet a 7-es cikk alkalmazása, amennyiben Orbán Viktor a decemberivel azonosan, februárban is blokkolja az ukrajnai, 50 milliárd eurós finanszírozási programot.

Ha az EU élne az úgynevezett 7. cikkel - ez a legsúlyosabb politikai szankció egy tagországgal szemben, amely az uniós döntésekről való szavazati jog felfüggesztésével jár -, Orbán Viktor tényleg a béka segge alatt lenne.

 

Több európai tisztviselő és diplomata szerint öt ország készen áll arra, hogy lépéseket tegyen országunk ellen, amennyiben a februári tárgyaláson újra a vétóhoz nyúl Magyarország, ez pedig történelmi lépés lenne a kohézióra és az egyhangúságra építő vezetők számára.

Az Európai Unió évek óta igyekezett kordában tartani Magyarország demokratikus visszalépését, amikor országunk eltávolodott a blokk liberális értékeitől, visszatartottak több uniós támogatást. Viszontválaszul a magyar miniszterelnök az elmúlt években taktikai vétót alkalmazott több európai ügyben. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: