2024. 01. 31., Szerda, 23:43

Figyelmeztetés - Fontos mielőbb beoltatni veszettség ellen háziállatainkat

Az emberre is komoly veszélyt jelent egy fertőzött állat harapása.

Felütötte a fejét hazánkban is a veszettség, 2024 januárjában Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy elhullott kutya, majd egy aranysakál esetében is igazolták a veszettséget. 

A NÉBIH és a Magyar Állatorvosi Kamara közleményében figyelmezteti a háziállat tulajdonosokat, hogy országos szinten javasolják a veszettség elleni védőoltás beadatását mind a kutyák, mind a cicák esetében. 

A veszettség a Rabies lyssa nevű vírus okozta fertőző betegség, ami agy-és gerincvelőgyulladást okoz emlősökben. Vakcinázás nélkül jellemzően halálos kimenetelű betegség.

 A vírus nem csak a vadon élő állatokra, de a házi emlősállatokra, sőt az emberre is veszélyes. A fertőzés a veszett állat harapása során, a sérült bőrfelületen keresztül a nyállal jut a szervezetbe, ahol végül a központi idegrendszerbe jut és bénulást, majd halált okoz.

A veszettség, állatokon megfigyelt főbb tünetei: nyálcsorgás, lógó állkapocs, kancsalság, viselkedészavar (agresszió), kóborlási hajlam, emészthetetlen tárgyak (kő, kavics, fadarab) lenyelése, majd nyelészavar, nagyon jellegzetes rekedtté váló hang, víziszony (hydrophobia, ugyanis a bénulások előtt a nyelés, amelyet reflexszerűen már a víz látványa is kiválthat, görcsös fájdalmat okoz). A vadon élő állatokra a szokatlan szelídség jellemző, de bármilyen ingerhatásra előtörhet belőlük az agresszivitás.

Magyarországon a kutyák számára kötelező az évente beadandó veszettség elleni oltás, azonban most kiemelten fontos a kiskönyv ellenőrzése, hogy a fennálló helyzet miatt ne késlekedjünk idén az oltás beadatásával. A kijárós cicák szintén ki vannak téve a fertőzésnek, így a gazdik minél előbb olttassák be a cicáikat

-kaptuk a tájékoztatást a Veszprémi Állatkórház egyik dolgozójától. 

A figyelmeztetést érdemes komolyan venni!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: