2024. 03. 04., Hétfő, 08:45

A hallgatók is kiállnak az oktatóik követelései mellett

Rengeteg ELTE-s és BME-s hallgató kezdett tiltakozásba.

Béremelést követelnek az állami fenntartásban maradt egyetemek, az ELTE és a BME oktatói, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szerint egységes bértáblára lenne szükség. Információk szerint a tárgyalások már megkezdődtek, de nem tudni, hogy milyen irányban haladnak az egyezkedések. Az Eduline arról számolt be, hogy bérrendezést követel az ELTE több mint ezer dolgozója, mert méltatlannak tartják az állami felsőoktatási intézményekben dolgozók fizetését. Azóta pedig már a BME oktatói is hasonló aláírásgyűjtésbe kezdtek. Mint írja a portál, a tiltakozók arra is kitértek, hogy fontosnak és régóta időszerűnek tartották a közoktatásban dolgozók béremelését, viszont bérfeszültséget okoz, hiszen egy záróvizsga-bizottság docens elnökének ma kevesebb a bére (bruttó 504 480 Ft), mint a sikeres záróvizsgájának másnapján pedagógusgyakornokként elhelyezkedő pályakezdőnek (bruttó 528 ezer forint).

A két egyetem, az ELTE és a BME hallgatói szolidaritási petíciót indítottak, hogy kiálljanak az oktatóik követelései mellett. Az aHang oldalán elindított aláírásgyűjtésükben azt írják, szolidaritást vállalnak azokkal, akik az ő jövőjükért dolgoznak.

Az ELTE és BME hallgatóiként kiállunk tanáraink béremelése mellett. Szolidaritást vállalunk tanárainkkal és mindazokkal, akik megbecsülés hiányában is a mi jövőnkért dolgoznak!

Mint megfogalmazták, a pedagógusok béremelése az egyetemi dolgozókat nem érintette, így ma egy pályakezdő gyakornoknak a közoktatásban magasabb a bére, mint az adjunktusnak, aki vizsgáztatta.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: