2024. 04. 12., Péntek, 11:19

Az ország legjobb projektjeként a 82nullanulla képviseli Magyarországot az Európai Ifjúsági Héten

33 ország közül Magyarországot a veszprémi 82nullanulla képviseli Brüsszelben.

Nagy megtiszteltetés érte csapatunkat, hiszen a 2024-es brüsszeli, az Európai Parlament épülete előtt megrendezett Európai Ifjúsági Hét kiállítására Magyarországról a 82nullanulla projektjét (82zerozero) választotta ki az Európai Parlament mint kiemelkedő, fiatalok által létrehozott és megvalósított sikeres és hatásos programot.

Azt tudtuk, hogy nagyot álmodtunk és nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor nyolcan belefogtunk a veszprémi 82nullanulla.hu magazin létrehozásába, de azt a legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy egy napon még az Európai Unió döntéshozói is elismerik a törekvéseinket. 

Végéhez ért a 82nullanulla szolidaritási programja - Köszönjük!

Végéhez ért a 82nullanulla szolidaritási programja - Köszönjük!

A 82nullanulla nem csak a veszprémiek egyik legkedveltebb online magazinja, de egyszerre egy Európai Szolidaritási Testület által is szponzorált projekt. A 12 hónapja tartó projekt most a végéhez ér, aminek egyéni szinten a szerkesztőség minden tagja, valamint kollektív szinten a magazin é

Az Európai Ifjúsági Hét alkalmából 2024. április 10-24. között nagyszabású szabadtéri kiállításra kerül sor a brüsszeli Európai Parlament épülete előtt, ami az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület programjainak 35 projektjét mutatja be, 33 országból. Ezek remek példák arra, hogy a fiatalok hogyan vettek részt a társadalmi életben, akár politikai, kulturális vagy környezetvédelmi szerepvállalás révén.

Magyarországról a Lélektér Alapítvány "82zerozero" projektjét választották be, aminek keretében egy online magazint hoztunk létre egy magyar város fiataljai számára. Célunk az volt, hogy fejlesszük a fiatalok kritikus gondolkodását és az álhírek felismerésének képességét. 

Nagyon jó érzés visszatekinteni, honnan indultunk:

  • Nagytesónk, a kaposvári 74nullanulla.hu magazin hívta életre a 82nullanulla oldalát, melynek létrehozásához tőlük kaptuk a szakmai, promóciós és financiális segítséget és velük a mai napig egy csapatban dolgozunk, Kaposváron és Veszprémben egyaránt
  • Partnerünk a veszprémi Lélektér Alapítvány, aki a kezdetektől segített bennünket, már a pályázási fázisban is, de a mai napig a legjobb civil hátteret adja nekünk, amire csak egy közösség vágyhat
  • Erős vízióval és értéknyilatkozattal indultunk, ami a mai napig meghatározza a munkánkat: 8-an tettük le a voksunkat a fiatalok médiatudatosságának fejlesztése mellett, a demokratikus, független szemléletet, fiatalos, ha kell, provokatív, húzós veszprémi és időnként hazai, vagy akár nemzetközi történetekkel bemutatva
  • Az Unió Európai Szolidaritási Testület szolidaritási programjára pályáztunk és nyertünk el 2020-ban 6 ezer eurót, amivel el tudtuk indítani az oldalunkat
  • Sokan legyintettek ránk, ám mára meghatározó szereplője vagyunk Veszprém és időnként az országos médiának, helyi magazinként havonta 100-250 ezer olvasóval büszkélkedhetünk.
  • A média világába egyre jobban beilleszkedünk, új projektünk, a Lights on kapcsán a 444.hu, a Partizán, és a TELEX oldalaival is együttműködtünk
Tényleg nagyon repül az idő - Épp most lett egy éves a 82nullanulla!

Tényleg nagyon repül az idő - Épp most lett egy éves a 82nullanulla!

Nagy nap ez a mai, hiszen egy éve ilyenkor indítottuk útjára Veszprémben a 82nullanulla magazint. Azóta bár már rengeteg víz lefolyt a Dunán, mindig ontottuk elétek a tartalmakat, kértük ki a véleményeteket, rengeteget kérdeztünk tőletek, ott voltunk minden fesztiválon, teszteltünk, f

És hogy mit jelent csapatunk számára ez a közösség és ez az elismerés? 

- Ifjúsági szakemberként úgy érzem elértem a karrieremben, amire nem is számítottam: olyan fiatalokból álló közösséget segítettem összekapcsolódni, akik a szó szoros értelmében rendkívüliek, okosak, helyén van a szívük és ezekkel a kvalitásaikkal masszívan alakítják Veszprémet - mondta- Takáts Emese a Lélektér Alapítvány elnöke.

- Elmondhatatlanul büszke vagyok a teljes csapatra, egytől-egyig hihetetlen munkát végeztek az elmúlt években. Szívüket lelküket beletették, hogy valami olyan egyedülálló dolgot hozzanak létre, mely nagyban befolyásolja és jó irányba tereli közvetlen közösségük, szülővárosuk életét. Mikor évekkel ezelőtt Kiss Bálint barátommal az egész ötletet csak pedzegettük Kaposváron, nem gondoltam volna, hogy egyszer majd eddig juthatunk. Viszont mikor összeállt a csapat, megismertük egymást a srácokkal és a szakmai stábbal akkor már mind éreztük, hogy itt valami rendkívüli fog születni. Ez az elismerés most ennek a bizonyítéka. Sokra hivatott ez a csapat! - írta a díjra reagálva főszerkesztőnk, Barbarics András.

Három éve kitűztük a céljainkat és a mai napig azon dolgozunk, hogy megvalósítsunk mindent, amiről álmodtunk. Háttérsztori, hogy minden önkéntes munkával kezdődött, tiszta szívből. Most pedig azt csináljuk amit szeretünk. Egy olyan csapatot alkotunk együtt, amivel dolgozni már önmagában jutalom. Az Európai Ifjúsági Héten kapott szerepünk pedig hatalmas elismerés az egész csapatunknak - reagált Nagy Henrietta, helyi főszerkesztőnk.

Ez a díj egy hatalmas elismerés és visszaigazolás számunkra, és a veszprémi olvasóinknak egyaránt, hogy szükség van helyben független és kritikus sajtóra. Ezen túlmenően ez a díj egyben felelősség is, hogy tovább folytassuk a munkánkat a megkezdett úton - fogalmazott Szalóki Viktor kollégánk.

- A 82nullanulla volt az első olyan projekt, ahol komolyan éreztem, hogy amit csinálunk, annak súlya van a veszprémiek és a környékbeliek életében. Először foglalkozhattunk helyben olyan témákkal, amelyek valójában érintik a mindennapjainkat, de mellette azért kikapcsol és szórakoztat is. Mondanom sem kell, hogy mennyire büszke vagyok arra, hogy milyen utat jártunk be az elmúlt időszakban. És most az, hogy Uniós szinten is elismerik a munkánkat, az leírhatatlan érzés - Simon Noel.

Az, hogy a 82nullanulla kiválasztásra került mint kiemelt projekt nagy büszkeség és megtiszteltetés. Úgy érzem ez egyben egy megerősítés is, hogy csapatunk valami értékeset és fontosat próbál megvalósítani - válaszolta Nagy Lili.

És reméljük, hogy egy kicsit ti is büszkék vagytok velünk, hiszen Magyarországot egy veszprémi projekt képviseli!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: