2024. 05. 05., Vasárnap, 07:56

Új európai abortuszszabályozásért küzd az aHang és számos nemzetközi szervezet

1 millió aláírás összegyűjtése a cél Európa szerte.

Az Európai Unióban nők tízmilliói nem férnek hozzá az abortuszhoz. Ezen kíván változtatni egy széles körű összefogásban indított európai polgári kezdeményezés, amelynek célja, hogy ingyen és biztonságosan jussanak hozzá az abortuszhoz azok a nők is, akiknek a tagországában erre nincs lehetőség: vagy azért, mert illegális (Málta) vagy csak nagyon ritka esetekben engedélyezett az abortusz; vagy azért, mert nagyon sok pénzt kell fizetni érte (pl. Ausztria); vagy épp azért, mert nincs, aki elvégezze (pl. Olaszország). Nők élete és egészsége forog kockán emiatt.

My Choice, My Voice – Az én döntésem, az én hangom kampány ebben hoz változást: egy európai polgári kezdeményezést, európai szintű petíciót indított számos európai szervezet együttműködésben, amelyhez az aHang is csatlakozott. 1.000.000 aláírásnak kell összejönnie az Unióban egy év alatt, a kezdeményezés 2024. április 24-én indult.

A kezdeményezés sikerének az egymillió aláírás mellett a másik feltétele, hogy legalább 7 tagországban átlépje az aláírások száma a meghatározott küszöbértéket. (Ez Magyarország esetében közel 15 ezer aláírást jelent.) A kezdeményezés sikeressége esetén az Európai Bizottságnak tárgyalnia kell az ügyet.

- olvasható az aHang közleményében.

Az európai polgári kezdeményezés nemcsak uniós, hanem hazai szinten is jelentőségteljes. Itthon az abortuszszabályozást lopakodó szigorítás jellemzi, ennek egy példája a 2022-es “szívhang” rendelet, amely ellen az aHang oldalán több mint 16 ezren tiltakoztak aláírásukkal. Pintér Sándor belügyminiszter akkori rendelete azt mondta ki, hogy az abortuszt igénybe vevő nőnek be kell mutatnia egy igazolást arról, hogy “a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt”, vagyis a magzati szívhangot egyértelműen azonosítható módon bemutatták neki az első abortuszkonzultációt megelőzően.

Az európai polgári kezdeményezés aláírásához mindössze egy lakcímkártyára, vagy személyi igazolványra, vagy útlevélre van szükség. Csatlakozni az alábbi linken keresztül lehet.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: